Culemborgse raad wil meer grip op beleid van de Avri

rivierenland • Gemeenteraden in Rivierenland gaan zich in gezamenlijkheid buigen over de vraag hoe ze meer gHrip kunnen krijgen op het beleid van afvalverwerker Avri. In januari wordt daartoe een speciale regio-bijeenkomst gehouden, die wordt voorbereid door de griffierskring Rivierenland. 

Waarschijnlijk vindt deze bijeenkomst plaats op 10 januari, omdat op die datum ook al een andere regiobijeenkomst gepland staat. 

Onderzoekers van Necker van Naem presenteerden in september het rapport 'Storten en tekorten' over het afstoten van de afgesloten stortplaats in Geldermalsen en de verlaging van de rekenrente. Uit dat rapport bleek niet alleen dat er vanuit het Avri-bestuur gebrekkig was gecommuniceerd, maar ook dat de acht raden slechts beperkt invulling kunnen geven aan hun controlerende rol.
Raadsleden in Rivierenland hebben het gevoel dat ze geen grip hebben op het beleid van afvalverwerker Avri. Raden worden via de gemeenschappelijke regeling voor de afvalverwerking Rivierenland vaak te laat geïnformeerd over belangrijke beslissingen. De hele besluitvorming verloopt uiterst stroperig. Inmiddels heeft het Algemeen Bestuur toegezegd dat er wordt gewerkt aan een verbeterplan.

Ook een meerderheid van de raad van Culemborg drong daar maandagavond in een motie op aan. In een verbeterplan moet ook worden gekeken naar een alternatieve rechtsvorm, bijvoorbeeld een overheids NV Een alternatieve rechtsvorm zou wel eens beter kunnen aansluiten bij de wensen van de deelnemende (acht) gemeenten en het oplossen van de thans ervaren tekortkomingen. De Avri is nu nog een gemeenschappelijke regeling, maar een overheids NV past wellicht beter. "Het uitgangspunt moet dat dat ze organisatievorm zelfstandig kan bestaan, marktconform en concurrerend kan werken en moet beschikken over eengoed geëquipeerd toezichthoudend orgaan."

De meerderheid van de gemeenteraad wil vooral lessen trekken uit de hele affaire. Het heeft ruim honderd dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen niet zoveel zin om nu nog het dagelijks bestuur te vervangen. De VVD-fractie is een andere mening toegedaan. Deze partij wees in een motie nog eens op een gebrek aan politieke sensitiviteit. "Het is tijd om al in 2021, in aanloop naar de nieuwe raadsperiode, actief werk te maken van het herstel van het vertrouwen." Gemeenteraadslid Kees de Raad zei dat hij verbijsterd was hoe het Avri-bestuur met de gemeenteraden omgaat. "Het is schokkend voor de democratie." De motie kreeg geen steun van andere fracties.