• Els Schipper (links) en Birgit Ruiter zijn fel tegen de plannen voor het terrein van De Anker.
• Els Schipper (links) en Birgit Ruiter zijn fel tegen de plannen voor het terrein van De Anker. Foto: Rob Zantinge

Actiegroep: Geen Roompot aan de Rijn

maurik • Steeds meer inwoners van Maurik maken zich zorgen over de toekomst van de uiterwaarden van de Nederrijn in de omgeving van het dorp. Er is zelfs al een groepje verontruste dorpsbewoners gevormd, dat zich Actiegroep Dijkwacht Maurik noemt. De actievoerders stelden de gemeente Buren onlangs schriftelijk vragen over de kap van 1800 vierkante meter bos op het terrein van de voormalige steenfabriek De Anker. De vrees bestaat dat daar een vakantiepark verrijst, met alle gevolgen van dien.

'De Anker' is slechts één van de in totaal vier private stukken binnen de uiterwaarden en Natura 2000-gebied dat, volgens de actiegroep, een Roompot-achtig vakantiepark dreigt te worden. Er zijn plannen om de - deels verontreinigde - terreinen van de drie voormalige steenfabrieken om te vormen tot vakantieparken. De actiegroep heeft inmiddels honderden handtekeningen tegen de plannen verzameld. De verwachting is dat dit aantal nog oploopt. In de op 13 oktober gepresenteerde Ontwerp Omgevingsvisie Gemeente Buren wordt het gebied tussen Rijswijk en Eck en Wiel aangemerkt als recreatie-ontwikkelingsgebied. Volgens de actiegroep lijkt het slechts een kwestie van tijd dat drie voormalige steenfabrieken de functie vakantiepark krijgen. En dat een aantal familiecampings plaatsmaakt voor onaantrekkelijke huisjesparken.
De actiegroep zegt niet tegen de ontwikkeling van recreatie en economische groei te zijn, maar vindt dat de plannen in het landschap moeten passen. En dat de infrastructuur moet deugen.
"Het is een ondoordacht plan om een aaneenschakeling van vakantieparken te situeren in het meest kwetsbare en zeldzame stukje natuur dat ons gebied rijk is", aldus Gerard Sturkenboom van de actiegroep. "Daarnaast gaat het om een gebied dat alleen ontsloten wordt via de smalle Rijnbandijk en dorpswegen. En die worden worden nú al als overbelast en verkeersonveilig ervaren." Birgit Ruiter en Els Schipper, ook allebei lid van de Actiegroep Dijkwacht Maurik, komen met verschillende argumenten om het stukje natuur intact te laten. "Er wordt aan wandelyoga gedaan, een bever heeft er een burcht gebouwd, er zijn allerlei vogelsoorten - waaronder ijsvogeltjes en uilen - en diverse plantensoorten."