Afbeelding
Foto:

Wethouder: 'Raad, wees consistent'

culemborg • Wethouder Collin Stolwijk was tijdens de begrotingsraad niet erg te spreken over het grote aantal ingediende amendementen. 

"Het college heeft in lijn met de door u vastgestelde Kadernota een beleidsarme begroting en meerjarenbegroting aan u voorgelegd, met financiële ruimte voor de nieuwe raad en het nieuwe college. Met de amendementen lijkt het wel of u uw eigen uitgangspunten alweer vergeten bent. Het college mist de consistentie tussen het door u vastgestelde beleid en de uitvoering." 

Met z'n allen zijn we volgens Stolwijk gebaat bij een betrouwbare overheid, die doet wat ze belooft en ook nakomt wat ze heeft toegezegd. "Er komen de nodige financiële risico's op de gemeente af. Met name die zorgen voor een structurele lastenverhoging dan wel structurele inkomstendaling daar kijkt het college bijzonder kritisch naar." Vooral het VVD-voorstel om de hondenbelasting af te schaffen zou een flink structureel tekort opleveren. Dat amendement werd dan ook sterk ontraden. Bij de stemming werd het voorstel met grote meerderheid verworpen. 

Personeel

Het college had ook moeite met een amendement van de ChristenUnie en D66 om 100.000 euro te bezuinigen op personeel. Zowel wethouder Sascha Baggerman als burgemeester Gerdo van Grootheest kwamen daar fel tegen in verzet. Sascha Baggerman: "Dit haalt echt de basis onder de transformatie van het sociaal domein vandaan. Belangrijke prioriteiten zoals de nieuwe inkoop maar ook aansluiting onderwijs en zorg, als we dat niet meer kunnen gaan doen, dan haal je de transformatie onderuit." 

Werkdruk

Burgemeester Gerdo van Grootheest benadrukte vooral de gevolgen van het amendement voor de ambtelijke organisatie. "We hebben een heel goede analyse gemaakt van de stand van zaken van onze organisatie. We weten waar we werk aan de winkel hebben en we weten waar we moeten doorontwikkelen. Daarbij zien we ook dat we een aantal ontwikkelingen en ambities hebben. En we zien ook waar versterking nodig is van de organisatie. We hebben heel recent de resultaten van het tevredenheidsonderzoek binnen gekregen. De werkdruk is issue nummer 1."

Met een taakstelling van een ton neemt de druk op de organisatie alleen maar verder toe, betoogde Van Grootheest. "We kunnen niet versterken waar het nodig is. Het komt er op neer dat we dan moeten gaan kiezen welke functie we niet kunnen gaan invullen. Daarmee doen we geen recht aan alles wat we in gang hebben gezet."

Het amendement werd aan het eind van de avond weggestemd door een meerderheid van de gemeenteraad.

Dick Aanen