• Een begrotingsraad met flinke financiële aanpassingen.
• Een begrotingsraad met flinke financiële aanpassingen. Foto: Stockfoto

Veel wijzigingen in begroting Culemborg

culemborg • Het waren er in totaal achttien: elf amendementen en zeven moties. Met soms flinke financiële consequenties. Zoals een gift van 250.000 euro voor een nieuwe hospice, 150.000 euro cofinanciering voor het skatepark, 250.000 euro voor een apart Jongerenfonds en afschaffing van de hondenbelasting. 

Tijdens de algemene beschouwingen kregen de fracties de kans om de speerpunten van hun partij te benoemen.

Tim de Kroon (GroenLinks) is nog steeds gecharmeerd door de verkiezingsleus die zijn partij in 2003 koos: 'Knokken voor wat kwetsbaar is'. "Het maakt in één zin duidelijk voor voor mij, waar GroenLInks voor staat: een samenleving waar iedereen zichzelf kan zijn en volwaardig mee kan doen." Ook Culemborg kan volgens De Kroon bijdragen aan sociale rechtvaardigheid: aan gelijke kansen, aan gezond en veilig opgroeien, aan een toekomst zonder schulden. De partij kwam onder andere met amendementen voor een pilot Jongerenfonds en een amendement voor een beter skatepark.

Stationsgebied

VVD-fractievoorzitter Han Braam benadrukte nog eens dat zijn partij geen voorstander is van een kostbaar verstedelijk stationsgebied. De fractie is ook tegenstander van het afsluiten van de Vianense Poort. "Het lost problemen niet of beperkt op en verplaatst overlast. Een echte oplossing waarbij de Vianense Poort openblijft met een extra onderdoorgang doet recht aan iedere Culemborger." De VVD kwam met een amendement om fasegewijs de hondenbelasting af te schaffen. Dit voorstel kon op weinig steun rekenen vanuit de raad.

Windmolens

Josefien Rooks (D66) toonde zich verheugd dat het gesprek met de stad over windenergie weer op gang komt. "Voor ons gaat het echter veel te langzaam. Raad en college moeten wat ons betreft meer ambitie laten zien, het klimaat wacht niet. Samen Culemborg energieneutraal maken! Dat we participatie hierin borgen spreekt vanzelf." De partij kwam met een amendement om de komende twee jaar nog eens 50.000 euro per jaar bij te dragen aan HUB Rivierenland. "Deze HUB geeft voor Culemborgse jongeren en voor onze ondernemers concreet invulling aan de verbinding onderwijs-arbeidsmarkt. Met prachtige voorbeelden in - nota bene de coronatijd -zoals het HUB kwartier en Battle of the Boats." 

Hand op de knip

Volgens CDA-fractievoorzitter Marco van Zandwijk zijn er meerdere dossiers die de komende jaren om capaciteit en financiële middelen vragen. "De begroting geeft ons daarbij een duidelijke winstwaarschuwing mee. Benodigde Investeringen naar de toekomst toe, vragen ons om op dit moment dan ook de hand op de knip te houden." De partij kwam met amendementen over de voorgestelde maatregelen in het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoers Plan.

Culemborg van Nu

De gemeente Culemborg heeft z'n zaakjes goed op orde, vindt fractievoorzitter Peter Bos van Culemborg van Nu. "De voorliggende begroting en zelfs de meerjaren-vooruitzichten zien er voorzichtig positief uit, dat kan zeker niet iedere gemeente zeggen."
De partij blijft het college scherp te volgen op gedane toezeggingen of onverantwoord geplande bestedingen. "Maar bovenal op de onderdelen die wij als partij van belang vinden voor de Culemborgers in onze stad. Denk daarbij aan het doorzetten van het realiseren van een levendige binnenstad, het nastreven van een goede fietsverbinding en mogelijk fietsstraat vanuit Parijsch naar de binnenstad, het meer en meer inzetten op preventie van het gebruik van sociale voorzieningen en binnen de kaders van het mogelijke realiseren van woningbouw."

Voetbalcourt

Culemborg Centraal is blij dat de wijkaanpak wordt uitgerold over de hele gemeente Culemborg. Fractievoorzitter Mahmoud el Boustati diende een motie om aan de slag te gaan om samen met de jongeren die met name het Schoolhof bezoeken een plan te maken voor een voetbalcourt aan de Wijsenbeekweg. "Dit vinden wij belangrijk om de druk in de wijk te verdelen. Met de renovatie van het bestaande veldje laat je ook aan de wijk zien dat er zichtbaar veranderingen plaatsvinden."