• Makelaar Pim van Veen pleit voor meer doorstroming.
• Makelaar Pim van Veen pleit voor meer doorstroming. Foto: Dick Aanen

Nuttige input voor het CDA-program

culemborg • CDA Culemborg kijkt tevreden terug op de meedenkavond die vorige week werd gehouden in het Bolderhuis. Zo'n 38 sleutelfiguren en andere belangstellenden uit de stad konden hun zegje doen over belangrijke speerpunten in het nieuwe verkiezingsprogramma dat later deze maand door de ledenvergadering zal worden vastgesteld. 

"Net als in 2018 is ons dit heel goed bevallen", zegt fractievoorzitter Marco van Zandwijk. De meedenkers spraken in discussiegroepen over vier thema's: zorgzaam, ondernemend, duurzaam en spaarzaam. In het groepje ondernemend werd vooral gesproken over de woningopgave voor de komende periode. Makelaar Pim van Veen pleitte opnieuw voor doorstroming van oudere mensen in de wijken Voorkoop en De Rond. "Ze wonen nu vaak nog in een te groot gezinshuis. Ze willen best verhuizen, maar het liefst in de buurt." Volgens Van Veen zijn het terrein van Van der Hurk en het gebied van de voormalige sporthal mooie locaties om gelijkvloerse woningen voor deze doelgroep te realiseren.
Ook in het groepje 'Zorgzaam' ontstonden levendige discussies over onder andere een dementievriendelijke gemeente, omzien naar elkaar, laaggeletterdheid, openbare toiletten en over toegankelijkheid van openbare gebouwen voor mindervaliden. Een probleem is bijvoorbeeld de onlogische vluchtweg bij de sporthal. Het oplossen van het probleem is niet zozeer een kwestie van geld, benadrukt raadslid Nicoline de Geus. "Het gaat er veel meer om dat we ons aan de voorkant bewust zijn van dit probleem."