Afbeelding

‘Gebruik kennis ervaringsdeskundigen’

Algemeen

CULEMBORG • Bij het ambitieuze (regie)plan voor de binnenstad van Culemborg moet ook aandacht zijn voor toegankelijkheid en inclusiviteit.

Dat is de kern van een motie die donderdag met meerderheid van stemmen werd aangenomen in de gemeenteraad. De motie werd ingediend door de fracties van D66, GroenLinks en PvdA. VVD en ChristenUnie stemden tegen, omdat zij vinden dat veel genoemde punten eigenlijk al geregeld zijn bij een eerder aangenomen motie in 2018. 

In de motie wordt het college opgeroepen om in de uitwerking en het vervolg van het regieplan binnenstad gebruik te maken van ervaringsdeskundigen rondom toegankelijkheid en inclusiviteit. Ook is het volgens de indieners van de motie nodig te blijven werken aan de zichtbaarheid van Culemborg als Regenboogstad en als toegankelijke stad en die ook in de (binnen)stad tot uiting te brengen in ruimtelijke ontwikkelingen. Het moet onderdeel uitmaken van de gemeentelijke werkwijze. 

Beperking

Sinds enige tijd zijn er Culemborgers met een zichtbare of onzichtbare beperking die zich inzetten om de (binnen)stad toegankelijker en inclusiever te maken. Zodat het een fijne plek is voor iedereen. “In het dagelijkse leven lopen deze Culemborgers helaas zelf tegen obstakels op, of rijden letterlijk tegen een drempel aan of zij ervaren nare reacties”, zo motiveren D66, GroenLinks en PvdA hun motie. 

“Toegankelijkheid en inclusiviteit zijn uitgangspunten in onze stad die toch nog te vaak vergeten worden, ook omdat de doelgroepen die dit het meeste raakt niet altijd betrokken worden bij de plan- en besluitvorming.” Ondanks het feit dat Culemborg een Regenboogstad is en een gemeente die Artikel-1 van de Grondwet actief uitdraagt en vormgeeft, zijn er nog geen vaststaande uitingen die dit onderstrepen. 

De indieners van de motie kijken uit naar het realiseren van bijvoorbeeld een regenboogbank, meer drempelloze ingangen en een openbaar toegankelijk toilet. Uiteraard in overleg met Culemborgse ervaringsdeskundigen.

Globale tijdslijn

De VVD riep in een amendement op om het uitvoeringsprogramma uit te breiden met concrete projecten die zijn voorzien van een globale tijdslijn met zo mogelijk een beeld van de kosten. Dat is een stuk duidelijker voor de burgers, zo betoogde fractievoorzitter Han Braam. “Laten we niet de fout maken die we zes jaar geleden hebben gemaakt met de binnenstadvisie. Er is toen veel tijd en energie in gestoken. En er is veel over gesproken. Het was een mooi stuk, maar het is uiteindelijk een stille dood gestorven.” 

Bij heel veel vorige plannen was bijvoorbeeld niet duidelijk hoe en waarom (delen) van de plannen wel of niet zijn uitgevoerd. Dat moet nu anders, volgens Braam. “Door een  globale tijdlijn en een raming van de kosten op te nemen, met een vast moment per jaar waar verantwoording afgelegd wordt zijn de uitvoering en de resultaten van dit plan transparant en te volgens voor onze inwoners.” 

Het wijzigingsvoorstel werd unaniem aangenomen.