Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Hospice Culemborg snakt naar ruimere locatie en vraagt 5 ton van gemeente

Algemeen

CULEMBORG • Het bestuur van hospice Nocturne wil nieuwbouwen. De huidige locatie aan de Gerschwinhof met drie bedden is te klein.

In de nieuw te bouwen locatie moeten dat er vijf worden. Die extra ruimte is ook nodig om meer en betere zorg te kunnen bieden en voor het opbergen van spullen en voor het trainen en begeleiden van vrijwilligers. 

“Voor de nieuwbouw is veel geld nodig”, betoogde vrijwilliger en bestuurslid Ingrid Solleveld donderdagavond voorafgaande aan de commissiebehandeling van de gemeentebegroting. “Een deel van het geld hebben wij gespaard als stichting door zuinig te zijn. Een deel zal bijeen worden gebracht door donaties van lokale ondernemers, stichtingen en particulieren.” Maar ook de gemeente Culemborg moet volgens Solleveld een bijdrage leveren. En niet zo’n beetje ook. De stichting vraagt een substantieel bedrag van 500.000 euro in een keer of verspreid over twee jaar. 

Volgens Solleveld is dit bedrag alleszins redelijk, omdat het hospice sinds de start in 1998 slechts twee keer een kleine financiële ondersteuning van de gemeente heeft ontvangen. 

Bijna-thuis-huis
Hospice Nocturne is een bijna-thuis-huis voor mensen, die stervende zijn. Alles wat thuis kan, kan hier ook. Sterven in een hospice is een keuze, naast thuis sterven of in een verpleeghuis. Naast medische professionals zorgt een team van vrijwilligers – onder leiding van twee coördinatoren – ervoor dat het de gasten van Hospice Nocturne aan niets ontbreekt. Gedurende 7 dagen per week en 24 uur per dag.

Grotere druk

Door de vergrijzing komt er een grotere druk op en vraag naar palliatieve zorg. Solleveld: “Met 70 vrijwilligers dragen wij actief en effectief bij aan de ontlasting van de palliatieve zorg. Wij hebben geen 24/7 zorgpersoneel in huis en onze vrijwilligers nemen veel van de noodzakelijke hulp uit handen.” Iedereen heeft volgens Ingrid Solleveld recht op een plaats waar men liefde en aandacht ontvangt in de laatste dagen/weken of maanden van het leven. “Ongeacht religie of financiële achtergrond. Het is van groot belang dat onze gemeente Culemborg dit te bieden heeft aan haar inwoners. Voor de stervende en de familie dragen wij bij aan een draagbaar proces.”

Vrijwilligers

De extra ruimte is ook nodig voor de 70 vrijwilligers. Solleveld: “Het zijn 70 personen en ieder met een verhaal. In ons hospice is er voor de vrijwilligers ruimte voor hun persoonlijk verhaal, een luisterend oor en voor persoonlijke ontwikkeling. Dit heeft al veel vrijwilligers geholpen naar een volgende stap. Wij hebben ook hier een maatschappelijke functie.” 

Het zijn allemaal redenen waarom de investering voor de gemeente Culemborg zo belangrijk is, vindt Solleveld. “Dit maakt dat wij u nu vragen om ons te helpen een toekomstbestendig en warm nieuw huis te bouwen, waar we kunnen blijven doen waar we goed in zijn. En dat is leven geven aan de laatste dagen van onze gasten en er zijn voor de familie en vrienden waar dat nodig is.”