Afbeelding
Foto: Erik Reis - IKOstudio

Gemeente Culemborg onderzoekt samenwerking met inwoners

Algemeen

CULEMBORG • Weet u hoe besluiten genomen worden en hoe u daarop invloed kunt hebben? Ervaart u ruimte om dingen te bepalen, initiatieven te nemen en mee te denken of mee te doen in beleid? De gemeente wil weten hoe onze lokale democratie ervoor staat. 

Dat beeld hoopt de gemeente Culemborg de komende weken op te halen door alle betrokkenen in onze democratie de mogelijkheid te geven om hun ervaringen te delen. Van 28 oktober tot en met 21 november staat daarom een online vragenlijst open. De gemeente roept inwoners op om hun geluid te laten horen. Deel uw ervaringen met meepraten, meebeslissen en meedoen over of aan gemeentelijk beleid. Dat stelt ons in staat daarvan te leren. En onze lokale democratie daarop aan te passen. Wilt u meedoen? Vul dan de vragenlijst in op www.culemborg.nl/geefjemening. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten.

Compleet beeld

Naast inwoners, vullen ook raadsleden, collegeleden en medewerkers van de gemeente Culemborg een vragenlijst in. Zo krijgen we niet alleen een compleet beeld, maar krijgen we ook inzicht of alle betrokkenen wel ongeveer hetzelfde beeld hebben. De gemeente gebruikt alle resultaten om de relatie tussen gemeentebestuur en inwoners te versterken. En om te kijken hoe we de komende jaren nog meer ruimte kunnen geven aan initiatieven en ideeën van inwoners.

Democratie in Actie

Bij het onderzoek maakt de gemeente Culemborg gebruik van de Quick Scan Lokale Democratie. Deze is gemaakt onder de vlag van Democratie in Actie. Dat is een samenwerkingsverband van onder andere het ministerie van Binnenlandse Zaken, de VNG, de Nederlandse vereniging voor raadsleden en de Vereniging van griffiers. Door samen te werken, spannen die partijen zich in voor democratische vernieuwing. Het stimuleren van burgerparticipatie en het bevorderen van burgerinitiatieven is daarvan een belangrijk onderdeel.