Beweegactiviteit bij Dagbehandeling Parkinson met onder andere mevrouw Munster (links) en Hennie Kool (midden)
Beweegactiviteit bij Dagbehandeling Parkinson met onder andere mevrouw Munster (links) en Hennie Kool (midden) Foto: Zorgcentra De Betuwe

Zorgcentra De Betuwe viert 1-jarig bestaan van Dagbehandeling Parkinson

Algemeen

CULEMBORG • Zorgcentra De Betuwe startte één jaar geleden een nieuwe, specialistische dagbehandeling voor mensen met de ziekte van Parkinson of parkinsonisme. De zorgorganisatie was daarmee de eerste in Rivierenland die dat aanbiedt. 

Het jubileum wordt op donderdag 4 november 2021 feestelijk gevierd. De dagbehandelingsgroep blikt samen alvast terug op het afgelopen jaar.

Mevrouw Munster is een van de deelnemers van de dagbehandelingsgroep. “Ik ben er vanaf het eerste uur bij. Ik kwam al iedere week met veel plezier bij zorgcentrum Beatrix voor de beweeggroep voor mensen met de ziekte van Parkinson. De medewerkers van die groep werken ook bij de Dagbehandeling Parkinson. Zij wezen mij op deze mogelijkheid. Ik vind de dagbehandeling heel prettig. Er is hier veel samenhorigheid en herkenning. We kunnen met onze vragen en ervaringen terecht bij elkaar én bij de medewerkers van de dagbehandeling. Dat doet mij goed!” De overige aanwezigen beamen de woorden van mevrouw Munster.

Inzoomen op specifieke hindernissen

Wekelijks komt een groep van circa 9 mensen in het dagcentrum van zorgcentrum Beatrix in Culemborg bij elkaar voor groepsactiviteiten en –therapie. Dagbehandeling Parkinson biedt structuur en helpt mensen bij het in conditie houden van lichaam en geest. “Het is een specialistische dagbehandeling die inzoomt op wat mensen met de ziekte van Parkinson of parkinsonisme nodig hebben. De therapieën, zoals fysio- of ergotherapie, zijn volledig op hun ziektebeeld gericht. Er wordt gekeken en gevraagd waar de deelnemers tegenaan lopen en hier wordt dan aan gewerkt. De deelnemers gaan iedere donderdag met nieuwe of aanvullende tips en adviezen naar huis. Het helpt hen in hun dagelijks leven”, vertelt Hennie Kool, zorgmedewerker bij de dagbehandeling.

Specialistisch behandelteam 

Naast medewerkers bij de dagbehandeling heeft Zorgcentra De Betuwe een team van behandelaren klaarstaan die inspelen op wat een cliënt specifiek nodig heeft. Fysiotherapeut Lilian van Loon vertelt hierover: “Mensen met de ziekte van Parkinson of parkinsonisme kunnen problemen krijgen met bijvoorbeeld lopen, spreken of eten. Vaak hebben zij te maken met meerdere zorgverleners. Het behandelteam Parkinson van Zorgcentra De Betuwe regelt de verschillende behandelingen en stemt deze op elkaar af.” Het team bestaat uit een diëtist, ergotherapeut, GZ-psycholoog, muziektherapeut, specialist ouderengeneeskunde, verpleegkundige en uit meerdere fysiotherapeuten en logopedisten. Zij zijn gespecialiseerd in Parkinson. Het team is aangesloten bij de landelijke organisatie ParkinsonNet en werkt samen met neurologen uit het ziekenhuis.