Regieplan tegen verrommeling stad

culemborg • Culemborg wil met dit plan de ruimtelijke aantrekkelijkheid van de historische structuur en locaties aanpakken. 

De singels, pleinen, straten en vele monumenten laten de veelzijdige geschiedenis van de stad zien. Culemborg wil het zichtbaarder maken voor inwoners en bezoekers dat zij een gastvrije en aantrekkelijke bestemming is. 
Maar zo voelt dat echter nog niet. "Op een aantal plekken is deze heldere Middeleeuwse structuur in de loop van de tijd verdwenen of vertroebeld geraakt door latere toevoegingen of doorbraken", schrijft het college in een raadsvoorstel. Dit speelt met name aan de rand van de binnenstad: langs de singelstructuur en gekoppeld aan de poorten. "Maar ook de leesbaarheid van de relatie tussen het historische lint en de Lek en de Meer is vertroebeld, net als de samenhang van het Kasteel en de singelstructuur. Op een aantal plekken zijn nieuwe, met name verkeerskundige overgangen over de singelstructuur gesitueerd, veelal gekoppeld aan parkeervoorzieningen voor het centrum."
De ruimtelijke kwaliteit van de binnenstad is verminderd, oordeelt het college. "Vooral de entrees zijn verrommeld door woningbouw uit de jaren 70 en infrastructuur.
Het belangrijkste doel voor de komende jaren is het versterken van de identiteit van Culemborg als versterkte stad aan de Lek en het verbeteren van de verblijfskwaliteit en groene kwaliteiten van de openbare ruimte. Er wordt echter ook gekeken naar de samenhang tussen openbare ruimte en klimaatadaptatie: het temperen van de temperatuurpieken in de zomer en het vasthouden en bufferen van hemelwater.
De inrichting van de binnenstad is een project van lange adem. Het regieplan geeft richting aan lopende projecten en laat zien welke projecten in de toekomst opgepakt kunnen worden. Het gaat bijvoorbeeld om het herkenbaar maken van de singel en de tussengrachten, op het beter leesbaar maken van de versterkte binnenstad en de Driestad en het onderscheiden van de historische poorten en binnenpoorten. Een andere doelstelling is het versterken en herkenbaar maken van het stedelijke stratenpatroon, van de historische as, de achterstraten en dwarsstraten. Ook wordt de ruimtelijke kwaliteit van de parkeerpleinen aan de rand van de binnenstad verbeterd. De Markt, Oude Vismarkt en Varkensmarkt worden versterkt als brandpunten van stedelijke activiteit. Zij vormen belangrijke economische brandpunten en ontmoetingsplekken. Verder wordt de samenhang met het omliggende landschap versterkt, evenals het groene karakter van de binnenstad. Dat is gunstig voor een beter verblijfsklimaat. Maar ook belangrijk om de binnenstad klimaatadaptiever te maken. Er zijn mogelijkheden voor vergroening, langs de singel en de tussengrachten. Ook de parkeerpleinen in de binnenstad van Culemborg zijn geschikt voor het versterken van het groene karkater.