Koen Sparla, leerling uit vwo-6 van het KWC.
Koen Sparla, leerling uit vwo-6 van het KWC. Foto: aangeleverd

Koen Sparta exposeert in Rijksmuseum

culemborg • Koen Sparla, leerling uit vwo-6 van het KWC, exposeert zijn foto’s in het Rijksmuseum. In het kader van de jaarlijkse fotowedstrijd document Junior van het Rijksmuseum leverden alle leerlingen uit de vwo-6 groep tekenen in juni foto’s in bij het Rijksmuseum in het kader van hun opdracht tekenen. 

Het thema dit jaar was ‘Het nieuwe-oude normaal’: hoe maak je door foto’s zichtbaar dat we in tijden van COVID nieuwe en vreemde zaken als ‘normaal’ zijn gaan ervaren? Het oog van de jury viel op de foto’s van Koen en samen met 9 andere leerlingen uit HET Voortgezet Onderwijs en MBO werd hij genomineerd. Omdat de oma van Koen was overleden had Koen gevraagd of hij zijn foto’s iets later mocht inleveren. 

Begrafenis

Tijdens de begrafenis maakte hij indrukwekkende foto’s van een begrafenis in tijden van COVID. De familie die met mondkapjes op de kist draagt, een kaars aansteekt en de kist die de auto ingaat voor de laatste reis. Bijzonder bij de foto’s van Koen zijn de mooie, gebalanceerde composities en het licht-donkercontrast. Koen heeft de foto’s bewerkt naar zwart-wit wat heel goed bij het onderwerp past. Behalve een plek om te exposeren kreeg Koen twee workshops van de fotograaf Henk Wildschut, bekend door foto’s van vluchtelingen.

Kijken

Omdat de hele klas had meegedaan aan de wedstrijd vond de schoolleiding het een goed idee om met de groep te gaan kijken naar de foto’s van Koen in het Rijksmuseum in Amsterdam. Hierbij kregen de examenleerlingen ook een rondleiding langs de Nachtwacht en de Eregalerij met zelfportretten van Rembrandt. Daarna werd het Stedelijk Museum bezocht met highlights die deel uit maken van het examenthema. Na bijna twee jaar geen museum te hebben bezocht was het extra bijzonder voor de leerlingen om kunst weer ‘live’ te kunnen ervaren.

KWC

Koningin Wilhelmina College. Vmbo, havo, atheneum, gymnasium, KWC-agora, global citizen school en tto-school. Hoofdvestiging:(t)vmbo-tl, (t)havo, (t)vwo en KWC-agora, Beethovenlaan 1 Culemborg. Nevenvestiging: (t)vmbo, (t)kader, (t)basis en pro, Gershwinhof 1 in Culemborg.