Greetje van Broekhoven van Caatje aan de Lek handhaaft met frisse tegenzin.
Greetje van Broekhoven van Caatje aan de Lek handhaaft met frisse tegenzin. Foto: Arno voor de Poorte

“Handhaven met frisse tegenzin”

Algemeen

CULEMBORG • De coronamaatregelen hebben een ontzettend grote invloed gehad op de horeca tijdens de afgelopen 1,5 jaar. Nu duikt de controle van de QR-code aan de deur op. Hoe gaan de Culemborgse horecaondernemers daar mee om?

Bij Caatje aan de Lek valt het reuze mee. Tenminste als je als bezoeker naar binnen loopt. Geen enkel gevoel van dwang of het idee dat er iemand ‘op je duikt’. 

De eigenaresse brengt eerst relaxed twee lekker uitziende stukken appeltaart naar een tafeltje met gasten voordat ze aan de controle begint. Ze is er handig in en wijst op het internationaal staan van de QR-code op de app. Na het op Nederland zetten gaat het bliep, bliep van een leien dakje. Greetje van Broekhoven vindt het met mooi weer lastig inschatten wanneer ze de QR-code van haar gasten precies moet checken. “Het is voor mijn gevoel een grijs gebied, want op het terras hoef je niet te scannen. Als bezoekers naar het toilet willen weer wel. De afgelopen maanden hadden we dit niet.”

Zwabberbeleid 

Haar compagnon en vriend, Carel van der Horst, vindt het binnen scannen oké. “Maar met 100 man op het terras is dat ondoenlijk. Het is met name lastig met gezinnen die kinderen in de puberleeftijd hebben. Die hoeven van hun ouders vaak geen vaccin te hebben. Dat vinden we lastig controleren.” Bij Caatje aan de Lek ontvangen ze veel telefoontjes van gasten van hoe ze met de QR-check omgaan. “Ik ben ervan overtuigd dat dit ons gasten en dus omzet kost,” zegt Greetje stellig. “We hebben hier groepen gehad - gelukkig in besloten ruimtes - van wie twee van de twaalf gasten geen corona-app kon overleggen. We staan dan voor het vraagstuk hoe we daar nu mee om moeten gaan.” Carel vindt dit soort maatregelen getuigen van zwabberbeleid. “Dit woord wil ik meteen nomineren als woord van het jaar 2021 voor De Dikke Van Dale. We handhaven hier wel, maar met frisse tegenzin.” Greetje en Carel zien wel een voordeel van de afgelopen coronaperiode. “Dat heeft te maken met een stukje placering,” zegt Carel. “Na de lockdown gingen we mensen echt plaatsen toewijzen. Dat resulteerde in een betere regie over de bezetting. Waar eerst twee gasten aan een tafeltje voor zes gingen zitten, hielden we hier een strakker regime aan en dirigeerden we ze naar een tafeltje voor twee. Dat is positief. Dat hebben we nog steeds in ons systeem.’ 

Impact

Een woordvoerder van De Koninklijke Horeca Nederland is van mening dat corona en het coronabeleid een enorme impact op de horeca hebben. Het coronadebat is ook maatschappelijk erg fel. Er zijn maar weinig coronamaatregelen die zoveel commotie hebben veroorzaakt als de coronapas die op zaterdag 25 september is ingevoerd. De KHN vroeg haar leden naar de verwachtingen van de coronapas. De belangrijkste uitkomsten uit die enquête zijn dat 80% de invoering van de coronapas een slecht plan vindt .68 % geeft aan dat zij de maatregelen die per 25/9 gelden zien als een verzwaring. Slechts 8% ziet ze als een versoepeling. 63% geeft aan dat de verzwaring vooral zit in de inzet van meer mensen voor de check van coronapas. Dat is ook de ervaring van Roland van Ommeren, eigenaar van Brasserie ‘t Kasteeltje. “Wij checken ook aan de deur,” zegt hij daarover. “Ik ben wel iedere keer dat het zich voordoet een extra personeelslid kwijt.” Hij ervaart het als positief tot nu toe. “De mensen zijn welwillend, het gaat goed en we ondervinden weinig hinder van weerstaand ‘op de stoep’. Met oudere mensen heb ik wel de neiging om wat meer door de vingers te zien. Zij komen wel eens aan met een uitgedraaid printje met hun code erop. Dan ben ik gewoon coulant.” De meeste mensen zijn het al gewend en staan voor het bezoek aan de brasserie klaar met hun telefoons is de ervaring van Van Ommeren. “Ik merk tot nu toe alle medewerking van onze gasten en zeker geen gekke dingen.” 

Annuleringen 

De woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland heeft in kaart laten brengen dat 56% van de leden een omzetdaling verwacht door de nieuwe maatregelen en dat slechts 8% verwacht dat de omzet zal gaan stijgen. Ondanks de negatieve verwachting met betrekking tot de effecten van de maatregelen gaf 36% aan bereid te zijn de maatregel na te leven. 41% van de ondernemers antwoordde de controles niet uit te gaan voeren omdat ze het niet hun taak vinden. Een kwart geeft aan dat er naar aanleiding van de maatregelen annuleringen zijn gedaan. Dit geldt voor zowel diner/lunch als bruiloften/partijen. Kaylee Koning van restaurant Una Volta merkt hier nauwelijks iets van. “Het gaat hier vrij goed. Ik voel weinig weerstand onder de gasten. We hebben wel eens aan niet-gevaccineerden gevraagd of ze naar huis wilden gaan. Bij telefonische reservering zeggen we er altijd bij dat we de QR-check uitvoeren. Dus we bereiden de mensen er tijdens die gesprekken op voor. Het lijkt wel of het grootste gedeelte van Culemborg inmiddels gevaccineerd is.” Na ruim anderhalf jaar ondernemen volgens strikte regels en het stopzetten van de steun, is het volgens Koninklijke Horeca Nederland tijd om gas te gaan geven. “De cijfers gaan de goede kant op, dus gewoon weer volop ondernemen zonder restricties.”

Arno voor de Poorte