625 Appeltjes van Oranje in Buren

buren • Overal in de Betuwe komen hoogstamboomgaarden voor. Deze bomen zijn typerend voor deze streek en horen thuis op het boerenerf. Ze zijn belangrijk voor natuur en dieren. 

De gemeente Buren, Stichting Buren 625 en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) willen meer van deze fruitbomen planten. Om het jubileum 'Buren 625 jaar stad' te vieren, plant de gemeente - samen met haar inwoners - 625 hoogstamfruitbomen van Betuwse rassen.
In 2020 vierde Buren dat zij 625 jaar eerder stadsrechten kreeg van ridder Allard, heer van Buren en Beusichem. Vanwege dit jubileum start de Stichting Buren 625 samen met gemeente Buren en SLG een hoogstamfruitproject met als doel om 625 hoogstambomen in boomgaarden, tuinen of op erven van inwoners van de gemeente aan te planten. Op deze manier helpen de inwoners mee om deze karakteristieke boomgaarden in stand te houden, de identiteit van de Betuwe te versterken en om de biodiversiteit te stimuleren. Aan deze jubileumactiviteit kunnen alle inwoners meedoen. Inwoners kunnen per huishouden één gratis hoogstamboom ontvangen voor in hun tuin of op hun erf. Een hoogstamboom neemt uiteindelijk veel ruimte in. U dient plek te hebben voor 100 m2 voor 1 hoogstamboom. In het buitengebied kunnen inwoners ook gratis hoogstambomen krijgen voor de aanleg van een nieuwe boomgaard. Gekozen kan worden uit twaalf typische Betuwse rassen, zoals Avezaath Kapel (peer), Gravesteiner (appel), Betuwse Kwets (pruim) en Bigarreau Napoleon (kers). Dit project is mogelijk dankzij de gemeente Buren en provincie Gelderland. De feestelijke uitdeeldag is op zaterdag 18 december in het Plantsoen in Buren. Gratis aanmelden voor een hoogstamfruitboom kan via de website www.burenstad.nl/buren625-fruitboom.