Culemborg voorzichtig met inzet camera's

culemborg • Cameratoezocht blijkt niet altijd de beste passende maatregel voor elke vorm van overlast/criminaliteit. Dat schrijft het college van de gemeente Culemborg in een beleidsnotitie. "Het inzetten van cameratoezicht in het publieke domein is een ingrijpende maatregel. Het maakt een inbreuk op de privacy van burgers."

Ook in de gemeente Culemborg wordt al sinds 2010/2011 cameratoezicht ingezet. De wijk Terweijde was één van de eerste wijken waar gestart is met het plaatsen en uitkijken van camera's. De verbetering van het woon- en leefklimaat voor diegenen die in het cameragebied slachtoffer zijn van vernielingen, overlast en geweld is van doorslaggevend belang geweest bij de totstandkoming van het cameratoezicht. Een waardevolle en effectieve manier om de veiligheid positief te beïnvloeden.

Cameratoezicht is volgens het college slechts één van instrumenten om de openbare orde te waarborgen en de criminaliteit te voorkomen of op te sporen. "Net als bij andere instrumenten geldt ook hier dat het gereedschap ingezet wordt, wat het best past om het probleem te verhelpen. Gezien de impact op de burgers en omgeving gaan we hier terughoudend mee om en zetten we het zeker niet in als eerste instrument bij een openbare orde- of veiligheidsprobleem."
Cameratoezicht heeft slechts voor een aantal facetten het wenselijke effect. En ook niet onbelangrijk: het is ook nog eens een kostbaar instrument. Er is een strengere toetsing vanuit het Openbaar Ministerie en vanuit de Autoriteit Persoonsgegevens.


Lappenmarkt

ingen • Nu het weer mag, organiseert de Stichting In de Gaard - ter gelegenheid van het eerste lustrum - een ludiek evenement: Lappenmarkt In de Gaard, op zaterdag 2 oktober van 9.00 tot 20.00 uur op het Dr. A.R. Holplein in Ingen. Een grote collectie modestoffen wordt te koop aangeboden; jeans, katoen, linnen, satijn, wol, voeringstof, maar ook breiwol, handwerkspullen en accessoires. De opbrengst van deze markt komt volledig ten goede aan het dorpshuis.