De genomineerden van de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek. In het midden Anne Marie Hoekstra.
De genomineerden van de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek. In het midden Anne Marie Hoekstra. Foto: Geurt Mouthaan

Het Kontakt wint twee NNP-prijzen

arnhem • Kontakt Mediapartners, uitgever van inmiddels dertien edities van nieuwsblad Het Kontakt, heeft woensdag op de NNP-dag twee van de drie jaarlijkse NNP-prijzen gewonnen. De Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek werd toegekend aan Anne Marie Hoekstra van Het Kontakt - Alblasserwaard en de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie -voor het tweede jaar op rij- aan John Wijntjes van Het Kontakt - Krimpenerwaard.

Daarnaast waren er nominaties voor Marijke Verhoef (Het Kontakt - Krimpenerwaard) en Geurt Mouthaan (Het Kontakt - Alblasserwaard). “Als uitgever ben ik enorm trots op deze blijk van waardering”, aldus directeur Floor de Groot in een reactie. “Vooral ook omdat het niet de eerste keer is. Met Kontakt Mediapartners behoren we al een lange reeks van jaren tot de winnaars en genomineerden.”

De Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP) reikt jaarlijks drie prijzen uit. De commerciële A.M. Bandaprijs werd uitgereikt aan Duncan Whyte van de Texelse Courant. De Aanmoedigingsprijs Online werd in de wacht gesleept door De Dalfser Marskramer met de videoserie videoserie ‘Het geheime bezoek van Sinterklaas in Nieuwleusen’. Voor de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2021 waren er vier genomineerden: De serie ‘Klimaatadaptatie in de polder’ ingezonden door Het Kontakt Alblasserwaard. De 9-delige serie ‘Eilanders over impact coronacrisis op hun ‘leven’, ingezonden door Eilanden Nieuws. De special ‘75 jaar vrij’, ingezonden door Het Kontakt Krimpenerwaard. De serie Podcast Politiek Circus Almere van Almere Deze Week. De juryleden Miranda van Dijk-Kedde, Simon Hofland, Lou Lichtenberg en Froukje Nijholt toonden zich positief over de inzendingen. ‘Het afgelopen jaar stond grotendeels in het teken van corona. De jury was dan ook zeer verrast dat er desondanks een groot aantal inzendingen was met een enorme variatie aan thema’s en niet alleen corona. Mooi om te zien was hoe onderwerpen als 75 jaar bevrijding, de klimaatverandering en uiteraard de coronapandemie lokaal werden opgepakt en uitgewerkt. Er waren originele versies met creatieve invalshoeken, Opvallend was ook de vormgeving van de inzendingen, die ieder jaar beter lijkt te worden. Een prachtige ontwikkeling die de kwaliteit van de nieuwsbladen ten goede komt. En daarom ook een compliment aan de uitgevers die hiervoor alle ruimte aan de redacties geven’.

Over de winnende serie 'Klimaatadaptatie in de Polder' oordeelde de jury: ‘Anne Marie Hoekstra dook in het vraagstuk van een regio die in waterstaatkundig opzicht een van de meest problematische is voor beleidsmakers. Ingesloten tussen rivieren vormen de polders van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden een kwetsbare badkuip, zeker nu het klimaat verandert. De jury vond het een prachtige serie met uiteenlopende verhalen die met passie geschreven zijn en een mooi tijdsbeeld geven.'