De nieuwe zwerfafvalbrigades, incuslief de suppers met surfplank, van Culemborg voor het stadhuis.
De nieuwe zwerfafvalbrigades, incuslief de suppers met surfplank, van Culemborg voor het stadhuis. Foto: Arno voor de Poorte

Zwerfafvalbrigades van start gegaan

Algemeen

CULEMBORG • Op zaterdag 18 september zijn er in Culemborg drie zwerfafvalbrigades officieel gestart. Dit is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de gemeente Culemborg.

De startbijeenkomst voor het startsein van de zwerfafvalbrigades afgelopen zaterdag was natuurlijk bewust gepland op World Cleanup Day. Dat is ook wat projectleider Ruud Borkes van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland aanhaalde tijdens zijn welkomstspeech. Hij was vooral blij met de de grote opkomst. Maar liefst zesendertig mensen hadden zich van tevoren opgegeven. 

In eerste instantie lag het in de bedoeling om twee groepen te formeren: Oost en West. Na een aantal extra aanmeldingen zijn ze overgegaan tot het samenstellen van drie brigades. Er komt een ‘neutrale’ groep bij. Borkes was verrast door de komst van een tweetal zwerfafvalrapers met surfplanken die de stadsgracht al suppend van rotzooi komen ontdoen. Er was zelfs een heus duikteam aanwezig om alles tot op de bodem schoon te maken.

Hoewel hij er een dubbel gevoel bij heeft, vindt wethouder Reus het ‘een mooi initiatief’. “Het zou eigenlijk niet nodig moeten zijn,” betoogde hij. “Maar we willen een schone stad en als je niet opruimt, dan wordt het steeds erger. Tijdens de coronaperiode heb ik gezien dat er veel mensen zijn gaan wandelen en dat die allemaal zwerfaval in hun wijken opruimen. Daar heb ik veel waardering voor. Vandaar dat ik blij met dit initiatief en de inzet van al die vrijwilligers die zich inzetten om de wereld een beetje mooier te maken.” 

Inwoner van de Lekstad, Huub van Beurden (73) is gepensioneerd projectleider en amateurfotograaf. Hij gaat zich inzetten voor de brigade Oost. “Ik om helpen om de zooi op te ruimen, want ik stoor me aan zwerfvuil. Ik zie in de omgeving van het station vooral veel treinkaartjes, blikjes en rondzwervende mondkapjes. Met de fotoclub hebben we een keer een project gehad met als thema de achterkant van de stad. Dan zie je als fotograaf heel veel ergerlijke dingen, zoals: vuil, viezigheden en bende.” Dit is ook wat Laetitia Bakker, adviseur bij SLG signaleert. “We komen diverse groepen mensen tegen die interesse hebben om mee te werken aan dit soort opschoonacties. Daar zitten veel gepensioneerden bij die zich ergeren aan zwerfafval in hun woonomgeving. Dat geldt trouwens net zo goed voor de jeugd. Ook zij zetten hun ergernis om in positieve acties.” 

Claudia Brokking van ‘t Culemborgs Bakhuis wil graag zorgen voor een mooiere stad. “Ik wil deze graag zo schoon mogelijk doorgeven aan de volgende generatie. Ik vind het superirritant dat er zo veel zooi ligt. Dit is voor mij een manier om daar wat mee te doen en het goede voorbeeld te geven.” Namens de gemeente Culemborg loopt beleidsmedewerkster Tanja van Rossum met de prikstok door de stad. “Ik vind het heel leuk en nuttig om deze dag mee te doen.” Dat jong geleerd oud gedaan is, tonen de drie generaties Hanoma maar weer eens aan. Oma Cecile en moeder Milou lopen met Bobbie van tweeënhalf achter de Kasteeltuin zwerfaval te rapen. Bobbie is uitgerust met een klein formaat prikstok. “Het is leuk om meuk op te ruimen,” zegt de dappere raper. Ik heb noet nog een blikje opgeraapt. Er ligt hier allemaal zooi.” 

Moeder Milou komt in de benen uit onbegrip. “Ik snap niet dat mensen hun eigen nest bevuilen. We zouden allemaal zuiniger moeten zijn op de natuur en de aarde. Beroepsmatig stuur ik in buurgemeente Buren diverse van dit soort clubs aan. Dan vind ik dat ik in mijn eigen woonplaats ook het goede voorbeeld hoor te geven. Daar heb ik nu eindelijk de kans voor.” Oma Cecile vindt het een geweldig initiatief. Ze had over het onderwerp zwerfafval al eerder contact gehad met erkend zwerfafvalraper Theo Zerkens die in zijn rolstoel het gebied rondom Martin Luther King en Ghandi schoonhoudt. “Ik word boos als mensen zooi op straat gooien. ik spreek de ‘daders’ daar ook altijd op aan, hoe groot ze zijn en hoe sterk ze ook lijken. De wereld is van iedereen, dus maken ze ook mijn wereld smeriger met dit soort gedrag. Ik raap ieder peukje op. Vuil oprapen is zo’n beetje een verslaving geworden voor mij.”

Arno voor de Poorte