Afbeelding
Foto: Theo van Dam

Alies Derwig zet “Culemborg textielstad” op de kaart

Algemeen

CULEMBORG • In de twintigste eeuw speelde Culemborg een toonaangevende rol in de textielindustrie. Met een expositie en een wandeling komt deze geschiedenis weer tot leven. 

De bron van dit alles is Alies Derwig van galerie de Vierheemskinderen. Zij is in deze geschiedenis gedoken en heeft een expositie georganiseerd met onder meer antieke naaimachines, zilveren naaigerei en foto’s van de tricotagefabriek Spencer-Hey, het confectiebedrijf Ausems/Wüst en de modeopleiding aan de Ambachts-Teekenschool.

Spencer-Heij
Spencer-Heij was een succesvolle samenwerking tussen de oorspronkelijk Britse George Spencer en Hendrik Heij uit Veenendaal. Beiden gaven leiding aan een tricotagefabriek, waar machinaal tricot werd gemaakt, een fijngebreide stof. Samen begonnen ze N.V. Textiel Unie Spencer-Heij en bouwden ze als eersten een fabriek op het huidige bedrijventerrein Pavijen. Na de opening in 1949 kende de onderneming succesvolle jaren met een wereldwijde export, totdat ze in de jaren 60 concurrentie kregen uit lagelonenlanden en de fabriek in 1969 werd gesloten.

De expositie Kleermakers en kledingindustrie in Culemborg is t/m 31 oktober te zien in galerie Vierheemskinderen aan de Herenstraat. Daar is ook de brochure met de wandeling verkrijgbaar.

Openingstijden vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur, vooraf reserveren via 4heemsk5@kpnmail.nl is gewenst.

bron: Alies Derwig