• Wethouder Reus op De Volencampen tijdens interview met redacteur Jeannette Parramore van Vroege Vogels.
• Wethouder Reus op De Volencampen tijdens interview met redacteur Jeannette Parramore van Vroege Vogels. Foto: aangeleverd

Burgerinitiatief: ‘Dreiging intensiever gebruik De Volencampen van de baan’

Algemeen

CULEMBORG • Het Rijksvastgoedbedrijf ziet af van een landelijke Inschrijving onder boeren voor herpacht van stadswei De Volencampen. Dat heeft het bedrijf aan wethouder Joost Reus toegezegd.

“Daarmee is de dreiging van nóg intensiever agrarisch beheer van De Volencampen van de baan en daarmee een belangrijke doorbraak in de -ook landelijke- praktijken van het Rijksvastgoedbedrijf, die nu voor het eerst met De Volencampen kiest voor een natuurinclusiever beheer van haar domeinen”, benadrukt burgerinitiatief De Volencampen in een persbericht. “En aldus afziet van de handel in pachtcontracten onder boeren, waarmee veel geld is gemoeid nu staatsdomeinen worden geëxploiteerd als agrarische plekken waar drijfmest kan worden uitgereden.”

Na een brandbrief van het college van b&w van Culemborg aan staatsecretaris Knops stuurde Burgerinitiatief Volencampen namens ruim honderd Culemborgse inwoners een protestbrief aan secretaris-generaal mevrouw Bertram van het Rijksvastgoedbedrijf. Ook het populaire radioprogramma Vroege Vogels begon vragen te stellen over de praktijken van het Rijksvastgoedbedrijf.

Met tot gevolg dat hoofd Terpstra van sectie Agrarisch Gebruik van Rijksvastgoedbedrijf afgelopen week aan Wethouder Reus liet weten De Volencampen de komende twee jaar onderhands te blijven verpachten aan de huidige pachter, zodat tegelijkertijd het overleg kan starten over andere beheersvoorwaarden voor hogere natuurpotentie.

Aanhakend zal de gemeente gesprekken voeren over nadere eisen voor natuurpotentie en het eventueel aanpassen van de bestemming van De Volencampen.