• Roger Klaassen voor het pand De Acht Zaligheden.
• Roger Klaassen voor het pand De Acht Zaligheden. Foto: Dick Aanen

Nieuwe expositie in Acht Zaligheden

culemborg • In De Acht Zaligheden in Culemborg is sinds vorige week een nieuwe expositie te zien, dit keer met werk van de Culemborgse tekenaar Roger Klaassen (1969). 

Zijn tekeningen waren afgelopen weekend tijdens Open Monumentendag voor de eerste keer te bewonderen.


De Acht Zaligheden is een prachtig en rustig plekje in de binnenstad van Culemborg. Dit in het park van het stadskantoor gelegen paviljoentje (achthoekig) werd in 1899 gebouwd als toiletgebouwtje van het klein seminarie. Het seminarie brandde af, het paviljoentje bleef bestaan. Jaarlijks worden er drie nieuwe exposities ingericht met bij voorkeur een Culemborgse signatuur of achtergrond.


Herkenbare tekeningen

Roger maakte van een kleine 25 monumentale plekken zeer fraaie en herkenbare tekeningen die de komende maanden worden geëxposeerd. "Ik stap in de voetsporen van vroegere tekenaars in Culemborg", zegt Klaassen. "Ik maak een tekening anno nu, zoveel mogelijk op dezelfde plek waar zij ooit een tekening maakten. Veel kunstenaars gebruikten die schetsen ter voorbereiding van een schilderij dat ze in hun atelier maakten. Ik geef een voorkeur aan ter plaats gemaakte schetsen: het gaat mij ook om de ‘historische sensatie' om op dezelfde plek als mijn voorgangers te tekenen." Ook in het weekend van 2 en 3 oktober zal zijn werk daar tijdens de Kunstroute, niet alleen te bezichtigen zijn, maar zal Roger op zondag 3 oktober ook aanwezig zijn om indien gewenst met bezoekers over zijn werk van gedachten te wisselen.