• Wethouder Monica Wichgers (met microfoon) is lovend over het project.
• Wethouder Monica Wichgers (met microfoon) is lovend over het project. Foto: Rijk Versluijs Photography 2018

Bouw Het Prijsse Erf in Culemborg van start: 11 charmante bungalows, alle 11 verschillend

Algemeen 2.022 keer gelezen

CULEMBORG • Dinsdag 12 april werd een feestelijke dag voor de kopers van 11 bungalows aan Het Prijsse Erf in Culemborg. In het bijzijn van wethouder Monica Wichgers werd de start van de bouw gevierd. Een opvallend project wordt het, vormgegeven met een knipoog naar de vroegere boerenerven. 

De bungalows zijn energiezuinig en levensloopbestendig uitgevoerd. Binnen het unieke concept van medeopdrachtgeverschap heeft elke koper een eigen interpretatie aan de bungalow gegeven. Daarom verschilt elk van de 11 bungalows van de andere.

Het is eind 2019 als de CV Parijsch, de ontwikkelingsmaatschappij van de wijk, Wonen à la Carte uitdaagt: kom met een verrassend concept dat een nieuwe doelgroep aanspreekt. De historie van de locatie, met de boerderijen langs de Prijsseweg, is de inspiratie voor een creatieve invulling. Woningnamen spreken boekdelen: Hooiberg, Melkstal, Boerderij, Schuur en Kapschuur.

De woningen bedienen vooral kopers die kleiner willen wonen, doordat bijvoorbeeld de kinderen het huis uit zijn. De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 80 en 90 vierkante meter. Elke bungalow heeft een kleinere privétuin, kopers delen het collectieve erf met de buren.

Eenheid binnen verscheidenheid
“Het unieke aan het plan is dat kopers met de architect aan tafel hun persoonlijke woonwensen hebben verwezenlijkt. Uiteindelijk ontstaan er nu 11 unieke bungalows, binnen één beeldkwaliteitsplan zodat er eenheid binnen verscheidenheid is”, zei wethouder Monica Wichgers, die binnen het college verantwoordelijk is voor wonen. 

Zo zijn er bungalows met een eigen badkamer voor de kleinkinderen, met een werkruimte aan huis en een extra slaapkamer voor meeverhuizende kinderen. Opmerkelijk is dat niet alleen Culemborgers zich aangetrokken voelden tot het plan. De kopers komen uit diverse plekken in het land, constateerde de wethouder. De bouwlocatie aan de Prijsseweg was feestelijk aangekleed in boerenerfstijl, compleet met tulpen, molens en klompen op de tafels.

Hooibergwoningen
Joubert Ockeloen, directeur van Wonen à la Carte, keek terug op de voorgeschiedenis. “Zeinstra Veerbeek Architecten, de ontwerpers van het plan, hebben ongeveer 12 jaar terug al hooibergwoningen getekend voor Culemborg. Die zijn er niet gekomen. Leuk dat we het hier nu wel voor elkaar hebben gekregen.”

Tevredenheid was er namens de ontwikkelaar voor de plezierige samenwerking met de CV Parijsch en de gemeente. Joubert Ockeloen kon de kopers alvast een aardigheidje in het vooruitzicht stellen: een duurzaam houten naambord, bedoeld voor de verdere aankleding van het erf. Kopers hebben de collectieve tuin gezamenlijk ingericht, begeleid door een tuinarchitect.

Het Prijsse Erf is het derde project van Wonen à la Carte in Culemborg. Eerder hadden ze al een project aan de Satijnvlinderlaan en aan de Rietveldseweg. Inmiddels zijn de bouwwerkzaamheden door Staton Bouw in volle gang, de oplevering is naar verwachting eind 2022!

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De winnaars van vorige editie wachten op hun opvolgers. Bouwdorp 2024 komt eraan!
Bouwdorp Culemborg 2024: laatste week van de zomervakantie Nieuws 18 uur geleden
Guitar Ray Nijenhuis
Blues in Gelderlandfabriek met Herbie Blues en Guitar Ray Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Voertuig te water aan de Lange Aventuurseweg in Culemborg 112 22 apr, 15:26
• Rayan Dahri ontwijkt een tackle tegen Hertha.
Focus'07 vervalt in herhaling en laat tegen Hertha weer kostbare punten liggen Sport 22 apr, 05:58
Afbeelding
Personenauto rijdt tegen boom aan op de Rommersteeg in Culemborg 112 20 apr, 15:20
• De Gang van Zaken speelde zich in Geldermalsen overtuigend naar de finale.
Wie wint Parel van de Betuwe 2024? Nieuws 19 apr, 17:38
Afbeelding
Open dag nieuwe pand Hospice Nocturne Overig 19 apr, 17:27
KEC meets Dance
Kunst Educatie Culemborg treedt op met Dance Art Studio Nieuws 19 apr, 12:00