Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Lek en Linge verwelkomt Josefschool bij start TechExplore24

Algemeen 420 keer gelezen

CULEMBORG/TIEL • Het project TechExplore24 is gestart. Leerlingen uit zowel basis- als voortgezet onderwijs in de regio Rivierenland kunnen zich in high tech hotspots in Tiel en Culemborg onderdompelen in techniek, en dat in de breedste zin van het woord. 

Bij hot spot Lek en Linge in Culemborg beet de Josefschool het spits af. Zie ze gedreven bezig, de leerlingen van groep 7 van de Josefschool uit de Culemborgse binnenstad. 

Vijf kinderen met een VR-bril op hun hoofd wanen zich in een andere wereld, zes klasgenootjes zijn even verderop geconcentreerd aan het lasersnijden. Locatie is de vmbo-locatie van Lek en Linge. “In dit speciaal aangepaste lokaal vind je state of the art gereedschappen en machines,” vertelt teamleider Ben Boon. “Het is dé manier om kinderen te interesseren voor een technische opleiding.”

Aantrekkelijk en innovatief

Welkom bij TechExplore24, de regionale uitwerking van de landelijke regeling Sterk Techniekonderwijs. Sinds vorig jaar krijgen regio’s vanuit het Rijk een grote som geld om te werken aan sterk, aantrekkelijk en innovatief techniekonderwijs. Acht scholen doen mee en naast het Rijk, draagt ook het bedrijfsleven uit de gemeentes Kesteren, Tiel, West Betuwe en Culemborg bij aan de kosten. Er zijn twee hotspots: bij het Lingecollege in Tiel draait het om bouwen, energietransitie en duurzaamheid, Lek en Linge staat in het teken van ’smart technology’ - 3D, virtual reality, domotica, megatronica en drones.

Vraag en aanbod 

Met passend opgeleide jongeren vullen vraag (van werkgevers) en aanbod (van opleidingen) elkaar nóg beter aan, is de gedachte achter TechExplore24. “Het bedrijfsleven snakt naar technisch geschoold personeel,” bevestigt Boon. “En in alle geledingen: van mbo tot universitair. Bij deze hotspots kunnen kinderen al vroeg ervaren dat techniek hartstikke leuk en spannend is.”Ook bij TechExplore24 was corona een dwarsligger, maar toen Lek en Linge klaar was met de voorbereiding en rondkeek naar kandidaten om proef te draaien, stond de Josefschool op de stoep. Boon: “Ze zochten een plek voor hun leerlingen met praktische interesse. Dat kwam goed uit. Inmiddels hebben twee andere scholen zich ook al gemeld.”

Talenten

De leerkrachten van de Josefschool zijn al na het eerste bezoek vol lof over TechExplore24. “De kinderen zijn zó enthousiast,” zegt begeleider Joke van der Ven. “Ze staan te trappelen om mee te doen. Het is een fijne, ongedwongen manier om leerlingen te laten ontdekken wat allemaal mogelijk is op het gebied van techniek. Ze kunnen hun talenten ontdekken en versterken. Op onze school besteden we ook aandacht aan techniek, maar de mogelijkheden zijn zeer beperkt. Daarom gaan we de komende tijd hier met alle leerlingen uit groepen 7 en 8 gebruik van maken.”

Meer informatie over TechExplore24 vindt u op www.techexplore24.nl

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
1.865 pakken koffie voor de Voedselbank Rivierenland Nieuws 23 uur geleden
• Lynn Kools heeft onlangs haar nieuwe single 'Warmth' uitgebracht.
Lynn Kools: 'Ziggo Dome is mijn grote droom' Nieuws 27 mrt, 15:00
• De nieuwe Golf kon je kopen bij autobedrijf van Zanten in Geldermalsen.
Populaire gezinswagen: 50 jaar Volkswagen Golf Nieuws 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Elf jonge mediatoren op de Koningin Julianaschool Nieuws 27 mrt, 10:00
• De uitvalsbasis van de Dierenambulance in Culemborg.
Dierenambulance voert gedragscode in na ongewenst gedrag op de werkvloer, (voormalig) vrijwilligers teleurgesteld Nieuws 27 mrt, 09:10
Druk bezig met de onderschildering.
Vernieuwing van muurschildering aan de Westersingel Nieuws 26 mrt, 15:00
• Sandra Wormgoor (l), Maria van Vlerken en Miranda van der Klaauw (r).
Wereld komt samen in het Talencafé van Culemborg Nieuws 26 mrt, 12:00
Afbeelding
CREATURE: jonge mensen lopen voor het klimaat, in navolging van Franciscus van Assisi Nieuws 26 mrt, 10:39