Afbeelding
Foto:

Joods Leerhuis Culemborg

woensdag 22 september 2021 20:00

20.00, Culemborg, Open Hof. Na alle beperkingen door corona gaat het Joods Leerhuis Culemborg op woensdag 22 september weer van start met het nieuwe seizoen. 

Het leerhuis wordt sinds 1982 in Culemborg gehouden. Een leerhuis is een plaats waar mensen samenkomen om met elkaar de Joodse religieuze geschriften te bestuderen en te bediscussiëren. Het zijn plaatsen om te ‘lernen’, om samen met anderen te ontdekken wat de Joodse traditie voor het leven van nu kan betekenen. De Bijbel is in oorsprong Joodse literatuur, met daarin typisch Joodse zegswijzen en verhalen. 

Deze verhalen zijn gebonden aan en verbonden met de cultuur, de context en de tijd waarin ze geschreven zijn. Vanuit deze achtergrond proberen we de bedoeling van de teksten uit met name het Oude, of beter gezegd, het Eerste Testament beter te begrijpen. Vaak geeft dit verrassende inzichten in de soms overbekende teksten. Het leerhuis in Culemborg wordt geleid door mevrouw Middleton uit De Bilt. Zij is Joodse en leidt leerhuizen in diverse plaatsen. Zij heeft veel kennis van en ervaring met de Joodse traditie en kan daar heel boeiend over vertellen. Zoals dat in een leerhuis gaat, is er uiteraard veel gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen, te discussiëren en ideeën naar voren te brengen.

Het Leerhuis wordt één keer per maand gehouden op woensdagavond in de periode september – mei. De avond start om 20.00 uur in de Open Hof, Beethovenlaan 4.
De onderwerpen voor dit seizoen zijn: “De profeet Micha” en “De verschillen in de indeling van de “Joodse Bijbel” en de “Christelijke” en de consequenties daarvan”.

De data voor het komende seizoen zijn: 22 september, 13 oktober, 10 november, 1 december 2021. De data voor 2022 moeten nog afgesproken worden. De kosten zijn € 20,- voor de 4 avonden in 2021.`Koffie en thee zijn tegen betaling verkrijgbaar. Belangstellenden zijn welkom. Nadere informatie is te verkrijgen bij: Jan Baartman, Tel. 0345-534169