• Babs Mekenkamp tijdens het Nederlands kampioenschap in Den Haag
• Babs Mekenkamp tijdens het Nederlands kampioenschap in Den Haag Foto: JudoInside

Babs Mekenkamp: ‘Op de mat ben ik mezelf’

Sport 1.821 keer gelezen

CULEMBORG • Deze maand is judoka Babs Mekenkamp Nederlands kampioen geworden in de leeftijdscategorie tot achttien jaar in Den Haag.

Op haar zevende krijgt Babs Mekenkamp, zestien jaar, voor het eerst met judo te maken. Tijdens een proefles op de basisschool is ze gelijk verkocht. 

Ze besluit lid te worden van de judovereniging Anton Geesink. “Ik vind het leuk om mensen heen en weer te gooien.” In het eerste jaar doet Babs al mee aan verschillende wedstrijden binnen haar leeftijdscategorie. 

“Ik had het namelijk vrij snel onder de knie. Op mijn tiende ben ik naar Top Judo Utrecht gegaan en kwam ik in een wedstrijdteam terecht.” In deze periode kan ze veel ervaring op doen en leert ze meer over de wedstrijden. “Een jaar later deed ik mee met mijn eerste Nederlandse Kampioenschappen. Ik vond het heel spannend want al die meiden zagen er zo intimiderend uit.”

Intimidatie en prestatiedruk

De afgelopen jaren merkt ze dat intimidatie heel belangrijk is. “De agressie laat ik terugzien in mijn gezicht. Ik hou ervan om mensen te intimideren voordat de wedstrijd begint. Dan heb je namelijk al voor een deel gewonnen.” Na vele wedstrijden te hebben gehad, stopt ze op haar veertiende. “Dit kwam door de coronacrisis en omdat het mentaal niet zo goed ging. De sport zorgt namelijk voor prestatiedruk.”

Babs neemt een aantal stappen terug en is sinds een paar maanden weer begonnen. “Judo hoort namelijk bij mij en als ik op de mat sta, ben ik mezelf. Het is voor mij hetzelfde als lopen, ik hoef er niet over na te denken. Die drive zorgde ervoor dat ik weer besloot te beginnen.”

Nederlandse kampioenschappen

Voorheen stond Babs vier of vijf keer per week op de mat. Dit is nu iets anders. “Ik studeer en doe aan krachttraining in de sportschool. Hierdoor heb ik iets minder tijd voor judo.” Toch besluit ze deze maand mee te doen aan de Nederlandse kampioenschappen (NK). “Daar won ik al snel de eerste wedstrijden waardoor het al vrij snel duidelijk werd dat ik nog weleens zou kunnen winnen. Ik had dit niet verwacht omdat ik niet veel had getraind.”

Met de medaille op zak is Babs heel trots op deze mooie prestatie. “Ik droomde als klein meisje al van een zwarte band en het winnen van een NK. Op naar nog meer mooie wedstrijden!”

Fleur van Eeuwijk

Fleur van Eeuwijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
SchulHulpMaatje zet vrijwilligers in het zonnetje Nieuws 9 jun., 09:12
Afbeelding
Straatfestival in de binnenstad: Culemborg Speelt! Nieuws 8 jun., 21:05
Afbeelding
Deelnemers tekenen voor continuering 'Sterk door werk' in Rivierenland Nieuws 8 jun., 12:57
Afbeelding
Diversiteit troef tijdens nieuw seizoen Jam, Jazz & Pizza in Gelderlandfabriek Nieuws 8 jun., 12:48
Afbeelding
Mulders sluit zich aan bij Oscar Autoverhuur om betaalbare huurauto's aan heel Culemborg te kunnen aanbieden Ingezonden mededeling 8 jun., 09:48
Afbeelding
Coop opent woensdag 14 juni als PLUS Chopinplein Culemborg Nieuws 7 jun., 13:26
Afbeelding
Veteranen nemen deel aan Battle tour naar Oosterbeek en Arnhem Nieuws 7 jun., 12:58
Afbeelding
Taart voor winnaars Koningsdag-prijsvraag Hospice Nocturne Nieuws 7 jun., 12:52