• Voorzitter Robert-Jan van den Akker start deze week met de activiteiten binnen de Denksportvereniging Culemborg.
• Voorzitter Robert-Jan van den Akker start deze week met de activiteiten binnen de Denksportvereniging Culemborg. Foto: Fleur van Eeuwijk

Robert-Jan van den Akker start met Denksportvereniging in Culemborg

Sport 2.786 keer gelezen

CULEMBORG • Jezelf uitdagen aan de hand van denkspellen. Dit kan bij de Denksportvereniging in Culemborg vanaf woensdag 11 januari. 

Iedere woensdagavond wordt er denksportles gegeven. Van dammen en schaken tot aan stratego, zeeslag, klaverjassen of het oplossen van een rubiks kubus. “Mensen mogen zelf aangeven wat zij leuk vinden.”

De oprichter

De Denksportvereniging in Culemborg is opgericht door Robert-Jan van den Akker. De 34-jarige zat sinds zijn zesde op dammen. “Mijn oudste broer is wereldkampioen dammen geweest. Dit wilde ik ook, waardoor mijn passie voor dammen ontstond. Het is mij zelfs gelukt om Nederlands kampioen dammen te worden bij de jeugd.”

Denksportdocent

Denksport is divers en je kunt bij veel denkspellen goed inspelen op de tegenstander. “Je probeert altijd slimmer te zijn dan degene tegen wie je speelt.” De passie voor het dammen neemt Robert-Jan mee vanuit damvereniging Denk en Zet in Culemborg. “In totaal ben ik ruim 25 jaar lid geweest en gaf ik les aan tientallen mensen.”

In die periode start Robert-Jan ook zijn eigen bedrijf als denksportdocent van den Akker. “Als zelfstandig ondernemer ben ik sinds januari 2020 veel op scholen te vinden. Wel vond ik het belangrijk om me te verbreden.” Daarom is de enthousiaste Culemborger reguliere invalmeester, creatieve invalmeester en geeft hij workshops aan scholen en bedrijven. Ook wil hij graag iets voor de ouderen betekenen aangezien denksport goed is voor hun hersenen en de strijd tegen eenzaamheid.

Divers

Het werk is divers en dat maakt het zo leuk. “Als invalmeester geef ik les in taal, rekenen, spelling en aardrijkskunde. Maar als creatieve invalmeester geef ik denksportlessen. Denk aan dammen in groep 1 tot 4, schaken in groep 5 en 6 en stratego in groep 7 en 8.”

Denksportvereniging

Na jarenlang vrijwilliger te zijn geweest bij damvereniging Denk en Zet, stopten ze na 83 jaar. “Ik vond dit heel jammer omdat ik jarenlang erg actief betrokken was bij deze club. Daarom besloot ik niet helemaal te stoppen en kwamen er al snel ideeën voor een eigen vereniging.” 

We willen zoveel mogelijk mensen laten zien hoe leuk en uitdagend denksport is

Denksportvereniging Culemborg ontstaat en de activiteiten binnen de denksportvereniging beginnen deze week. “Als oud damtrainer en jeugdleider help ik iedereen om het beste uit zichzelf te halen en om zichzelf continu uit te dagen en te ontwikkelen. Maar dit doe ik niet alleen.” 

Samen

Joost Verlangen is secretaris van de vereniging en penningmeester Kirsten Mulder zal zich bezighouden met de administratie, de website en social mediakanalen. “Samen willen we zoveel mogelijk mensen bereiken om te laten zien hoe leuk de denksport is. Voor zowel jong als oud(er)!”

Kom langs bij de vereniging!

Het enthousiast maken van mensen, vind Robert-Jan het leukste. “Het is fantastisch om de vooruitgang en het plezier bij kinderen te zien. Vooral als ze dan zelf een dambord voor hun verjaardag vragen en deze trots mee naar school nemen… Daar doe je het uiteindelijk voor.” 

Informatie

Iedere woensdagavond van 18.30 tot 19.45 uur worden de denksportlessen bij basisschool Blink in Culemborg aan de Jan van Riebeeckstraat 9 gegeven. “We zitten niet per se vast aan woensdagavonden en bieden we een gratis proefles aan.” De contributie is ongeveer tien euro per maand. “Hiermee is de drempel laag en hopen we veel mensen te ontvangen. Vanuit het jeugdsportfonds is er wellicht zelfs subsidie mogelijk.”

Meer informatie over de denksportvereniging of wil je (bestuurs)lid worden? Mail dan naar denksportdocent@gmail.com of kijk op www.denksportverenigingculemborg.nl en houd hun social media in de gaten!

Fleur van Eeuwijk

Fleur van Eeuwijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Yassin DagDag.(PvdA)
Steun voor amendement PvdA: Kwetsbare mensen worden ontzien tijdens bezuinigingen Nieuws 19 uur geleden
Foto moment na het optreden, altijd succes!
Culemborgers dansers Oriënt vermaken Japanse toeristen Nieuws 20 uur geleden
Werk van Kim Verschoor
Vergankelijkheid? Bekijk de kunst op Werk aan het Spoel Nieuws 18 apr, 10:21
• Annet van den Oord (links) en Roger Klaassen (rechts) organiseren het 'Teken je eigen reisdagboek'.
Iets persoonlijks? Teken een eigen reisdagboek met Annet van den Oord en Roger Klaassen Nieuws 18 apr, 07:00
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Culemborg in gesprek Nieuws 17 apr, 21:17
Afbeelding
Hospice Nocturne voorzitter Frits Ton neemt na tien jaar afscheid Nieuws 17 apr, 15:00
• Archieffoto Minke Wijkmans.
Minke Wijkmans overleden: "Duurzaamheid zat haar in het bloed" Nieuws 17 apr, 12:00
• De deelnemende onderneemsters.
Naar hartenlust shoppen tijdens Ladies Night Culemborg Nieuws 17 apr, 11:00