<p>Trainer Hakim Chatouani kijkt naar zijn manschappen.</p>

Trainer Hakim Chatouani kijkt naar zijn manschappen.

(Foto: Arno voor de Poorte)

Fair Play gaat voor de winst

  •   keer gelezen   Sport

Culemborg • Hakim Chatouani, de trainer van de geplaagde vijfdeklasser Fair Play uit Culemborg, is ervan overtuigd dat de wedstrijd op 21 november tegen VSC uit Utrecht drie punten gaat opleveren. “Mijn jongens hebben de tegenslag van de brand goed opgepakt. Ze knokken voor elkaar.”  


Hakim is een echte familieman, getrouwd en heeft drie kinderen. Hij heeft altijd gevoetbald en jarenlang als transporteur gewerkt. Tijdens zijn actieve carrière heeft hij gespeeld bij VVC Vriendenschaar, UVV en  FC Utrecht. “Daar heb ik ‘t tot het tweede elftal weten te schoppen. Als voetballer speelde ik altijd op het middenveld.” 

Trainerschap

Trainer is Hakim al vanaf het seizoen 2001 - 2002. “Toen ben ik de jeugd gaan trainen. Nu ben ik sinds vorig seizoen weer terug bij de zondagamateurs in West I, vijfde Klasse B.” Het eerste elftal van Fair Play draait erg goed. Op dit moment staat het tweede op de ranglijst. “Vorig seizoen zijn we opnieuw begonnen. Vanaf dat moment hebben we het goed opgepakt. Paar ervaren spelers erbij gehaald en een paar jonge jongens erbij gevraagd. Toen gooide het coronavirus roet in het eten en zijn we stil komen liggen.” Vanaf het moment dat dit mocht, is Hakim met zijn elftal gewoon door blijven trainen. “Voetbaltechnisch en conditioneel hebben we daarmee een goede slag geslagen. We willen namelijk zo snel als mogelijk uit deze klasse. We spelen liever in het Gooi in de vierde klasse. Het hele plaatje is ideaal voor ons om in die klasse te spelen. Meer publiek en minder verre reizen.” Om rechtstreeks te promoveren of dat via de nacompetitie af te dwingen is het wel zaak om van wedstrijd tot wedstijd te kijken. Hakim erkent dat iedere wedstrijd er één op zich is. “Tegen VSC is het in ieder geval zaak om drie punten te pakken. Zij staan een stuk lager dan wij op de ranglijst. We zijn dit aan onze stand verplicht.” Waar ‘zijn jongens’ extra op moeten letten is dat er geen gemakzucht binnen het elftal sluipt. “Ze mogen vooraf niet denken dat het een makkie wordt. We staan dan wel tweede, maar we moeten altijd met de instelling het veld opgaan alsof we tegen de koploper spelen. Iedere wedstrijd als een finale benaderen, dan komen de kwaliteiten van ons naar boven drijven. Wil je promoveren? Dan hoor je het zo te doen.” 

Voorbereiding

De trainer van Fair Play bereidt zich altijd goed voor op zijn tegenstanders. “Vorig seizoen waren we nieuw in deze klasse. Toen heb ik vrij snel contact gezocht met andere trainers. Voor een wedstrijd maak ik altijd een belrondje langs mijn collega’s en voetbaldeskundigen. Ik maak daarna een strijdplan met de info die ik zo verkregen heb. Ik doe er in ieder geval alles aan om mezelf en mijn elftal goed voor te bereiden op de volgende ontmoeting.” In de wedstrijd moeten de spelers het zelf doen, is Hakim realistisch. “De info pakken ze in ieder geval goed op. Dat is voor mij als trainer leuk om te zien. Ik houd van een optimale voorbereiding en niet alleen juichen als het goed gaat.” De jonger broer van Hakim is zijn assistent. Met hem overlegt hij altijd over de opstelling. “Zondags voor de wedstrijd zetten we de puntjes op de i. Van deze tegenstander weten we nog niet zo heel veel, maar we hebben nog anderhalve week voor de wedstrijd plaatsvindt.” Het liefst treedt de oefenmeester aan in een aanvallend ingestelde formatie. “4-3-3 is mijn favoriete spelstijl. Pas als dit niet kan, dan ga ik me aanpassen aan de tegenstander. Ik ben overigens wel flexibels qua spelstijl, want ik heb ook met 4-4-2 geëxperimenteerd. Daar is mijn team - gelukkig - te offensief voor ingesteld. Mij spelers zetten graag druk, dus is de keuze voor 4-3-3 een meer dan logische. In dit systeem komen mijn jongens het meest tot bloei. Vandaar dat het voor mij als trainer een makkie is om dit te hanteren, zeker in deze competitie.” De trainer van Fair Play duidt hiermee op het ontbreken van de ‘over-mijn-lijk-mentaliteit’ bij veel Amsterdamse teams in deze klasse. “Het lijkt er wel op dat als het bij deze teams wat minder loopt, dat ze het dan snel opgeven.” Daar is bij de mannen van Fair Play geen sprake van. De sfeer is uitstekend in het team. “Zeker na het verbranden van onze spullen. We zijn aan het bouwen en dan doet zo iets ongelooflijk veel pijn. Het voelt echt als een geweldig grote domper. De wedstrijd na de brand kwamen we met tien man te staan. Iedereen deed een stapje extra. Dat vond ik fantastisch om te zien. Ik zag strijd en iedereen werkte voor elkaar. Het is gebeurd, het valt niet meer terug te draaien.”Hakim en zijn elftal gaan gewoon op dezelfde voet verder. Het is een fijn signaal dat iedereen er voor elkaar is en voor elkaar blijft staan. Dat vind ik als trainer bemoedigend om te zien en dat geeft me veel vertrouwen in onze resultaten.”

Spits Jamal Aamri heeft een enkelblessure en die vraagt nog zeker zes weken hersteltijd. Zijn neef, middenvelder Samir Aamri, kampt ook met een blessure. Van hem verwacht trainer Hakim Chatouani dat hij binnenkort weer blessurevrij en dus weer inzetbaar is. “Mijn spits Jamal mag nog even zuinig op zichzelf zijn. Die zien we over een paar weken hopelijk weer in het veld.”

Arno voor de Poorte

Arno voor de Poorte
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten