• Mensen met financiële problemen kunnen vaak een beroep doen op gemeentelijke regelingen.
• Mensen met financiële problemen kunnen vaak een beroep doen op gemeentelijke regelingen. Foto: stockfoto

Unanieme steun voor motie ‘Verbeter informatievoorziening over armoede’

Politiek 1.254 keer gelezen

CULEMBORG • De Culemborgse gemeenteraad wil dat inwoners snel de juiste plek vinden voor praktische- en financiële ondersteuning. Een motie daarover van raadslid Tom Bronk (Culemborg van Nu) werd donderdagavond unaniem gesteund.

Bronk diende de motie in samen met collega-raadsleden Tim de Kroon (GroenLinks), Josefien Rooks (D66), Yassin Dagdag (PvdA) en Kees van der Zaag (CU). In de motie motie wordt het college opgeroepen tot het verbeteren van de informatievoorziening over armoede en tevens het verbeteren van de vindbaarheid van praktische- en financiële ondersteuning en de hulp voor inwoners op verschillende manieren. Begrijpelijk voor iedereen.

Goede informatie is nodig
‘’Voor een deel van onze inwoners is financiële ondersteuning en duidelijke informatie, zeker op dit moment, van groot belang”, zegt Bronk in een toelichting. “Armoede zorgt bij veel mensen voor stress en dit kan zeer belemmerend werken. Juist dan is een duidelijke informatievoorziening belangrijk. Onze inwoner mag dit van de gemeente verwachten.”

Vertrouwen winnen
Ook Tim de Kroon (GroenLinks) ziet de urgentie van deze motie. “Sinds ik raadslid ben wil ik armoede en schulden aanpakken, en daarom ben ik blij met bijvoorbeeld het Jongerenfonds dat er nu is. Maar daarmee zijn we er niet. We weten dat helaas niet alle mensen gebruik maken van regelingen waar zij wel recht op hebben, zoals de energietoeslag. Regelmatig door schaamte of vanwege angst om dit geldbedrag later terug te moeten betalen. Het is ook aan de gemeente om dit vertrouwen van inwoners te winnen samen met partners zoals de wijkteams, schuldhulpmaatjes en welzijnswerk.”

Stijgende prijzen
Door de hoge inflatie, de stijgende energieprijzen en de daarbij achterblijvende loonstijging daalt de koopkracht en hierdoor neemt de armoede toe. Op sociaal, economisch en maatschappelijk vlak is goede ondersteuning vanuit de gemeente voor een groot deel van de inwoners noodzaak.

Praktische ondersteuning
Josefien Rooks (D66) is blij met de brede steun vanuit de raad en wijst op alle mogelijkheden die er al zijn. ‘’Zo kunnen inwoners bijvoorbeeld een beroep doen op de Buurtpanels als zij een mooi initiatief hebben om iets te ondernemen in de wijk of buurt. Wat kan mensen helpen en samenbrengen om (energie)besparende activiteiten te ontplooien? Laten we ook de vindplaats van praktische mogelijkheden promoten.” Yassin Dagdag (PvdA) sluit zich hierbij aan: “Het is belangrijk dat we iedereen uit de armoede helpen, en vooral ook armoede voorkomen. Niet kunnen rondkomen leidt vaak tot andere problemen, zoals kinderen die niet mee kunnen doen aan sport of een schoolreisje. Dat mag niet bestaan.”

Tips en snelle doorverwijzing
Kees van der Zaag (CU) steunde het voorstel ook tijdens de vergadering. “Samenwerkende organisaties bij dit thema zijn belangrijk om de mensen die geholpen moeten worden ook te vinden. En via het digitaal systeem van de nationale schuldhulproute worden mensen met energiearmoede nog beter bereikt. Ik ben blij dat de gemeente Culemborg hiermee werkt en wordt meegenomen in de aanpak.”

Volgens Tom Bronk bestaat er voor de gemeente een uitgelezen kans om inwoners die te maken hebben met armoede goed te begeleiden. ‘’Door een snelle doorverwijzing naar juiste sociale- en maatschappelijke partners kan erger leed worden voorkomen.”

Hulp nodig
Op www.culemborgkanmeer.nl kunnen inwoners op dit moment meer informatie vinden over diverse onderwerpen, zoals werk, geld en uitkering of zorg en ondersteuning.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: 12.8 miljoen euro Sport 2 uur geleden
Afbeelding
Inloopspreekuur FNV elke donderdagavond Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Focus07 Jo14-1 kampioen derde divisie Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe elektrische Peugeot Partner voor de Flat-Express Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Workshops bij KWC voor leerlingen groep 8 over tweetalig onderwijs Algemeen gisteren
Afbeelding
‘A Culemborg Carol’ in de St-Barbarakerk Cultuur gisteren
Afbeelding
PvdA wil duidelijkheid over sluiten loket voor aanvragen energietoeslag Algemeen 1 dec, 11:25
Afbeelding
Culemborg zoekt nieuwe stadsdichter Algemeen 1 dec, 10:30