Afbeelding

Wethouder Bijvoet moet zonnepaneel-huiswerk overdoen

Politiek 1.215 keer gelezen

CULEMBORG • Wethouder Daphne Bijvoet komt met een nieuw voorstel over de verruiming van de mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen op daken van historische panden. Het eerder ingediende raadsvoorstel was veel te behoudend, zo oordeelde de politiek unaniem. 

Twee weken geleden waren er in de opiniërende commissie veel kritische geluiden te horen over het collegevoorstel. Met name GroenLinks, Partij voor de Dieren en CDA kraakten het plan, waarin nog heel sterk werd ingezet op behoud van het historische karakter van de binnenstad. 

Wethouder Daphne Bijvoet beloofde het stuk opnieuw te bespreken in het college en eventueel met wat aanpassingen te komen. Die aanpassingen kwamen er niet. Wel kregen de partijen eerder deze week te horen dat het stuk zou worden teruggenomen. 

De coalitiepartijen kwamen donderdag met het voorstel om het agendapunt niet te behandelen. De drie partijen (Culemborg van Nu, GroenLinks en D66) gunnen het college de ruimte om op korte termijn met een nieuw voorstel te komen. 

De samenwerkende oppositie was donderdag zeer teleurgesteld over het uitstel. De partijen hadden de tekortkoming in het voorstel willen corrigeren via een door CDA-voorman Marco van Zandwijk voorbereid amendement: in de komende maanden zou een toetsingskader 2.0 moeten worden voorbereid, zodat een maximaal aantal woningen in de binnnenstad de mogelijkheid zouden krijgen op eigen dak duurzame energie op te wekken. “Het college barst van de ambitie. Laten we die ambitie dan ook waarmaken”, zei Van Zandwijk in het ordedebatje. 

Als het voorstel wel zou worden behandeld, dan zou dat volgens Kees van der Zaag (ChristenUnie) direct al positief uitpakken voor de huiseigenaren aan de rand van de binnenstad.  

Myra van der Velde (Partij voor de Dieren) benadrukte dat versoepeling zeer urgent is, vooral vanwege de enorm gestegen energieprijzen. “Ik heb veel inwoners gesproken die geschrokken zijn van deze gang van zaken. Ze mogen niet de dupe worden van onze onkunde.” Yassin Dagdag (PvdA) en Han Braam sloten zich daarbij aan. Braam: “Het is uiterst treurig wat hier gebeurt. Bij veel ondernemers staat het water tot aan de lippen.”

Audrey James (GroenLinks) en Johan van der Waal (Culemborg van Nu) geloven echter dat een nieuw voorstel van het college zal leiden tot meer helderheid voor alle pandeigenaren in de Culemborgse binnenstad. James: “Er komt misschien wel een veel beter plan dan we nu kunnen bedenken.”

Het voorstel om agendapunt niet te behandelen haalde een ruime meerderheid. 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
NS-station kleurt oranje: Culemborg in actie tegen geweld tegen vrouwen fotoreportage 26 nov, 08:32
Afbeelding
Oud-directeur Da Vinci SG Simon Kools overleden Algemeen 26 nov, 07:47
Afbeelding
Gedicht ‘Kinderen voor Culemborg’ gepresenteerd Algemeen 25 nov, 10:45
Afbeelding
Geen verhuizing voor tuincentrum Van den Hurk Algemeen 25 nov, 10:21
Afbeelding
Gemeenteraad wil gezamenlijke projecten voor zonne-energie stimuleren Algemeen 25 nov, 09:04
Afbeelding
Culemborgse raad pleit voor hogere treinfrequentie richting Utrecht en ‘s Hertogenbosch Algemeen 25 nov, 08:51
Afbeelding
Ronald Boomhouwer vijftig jaar bij Suitbertusparochie Algemeen 24 nov, 17:12
Afbeelding
Huldiging vrijwilliger Martin Holtrop van de Zonnebloem Algemeen 24 nov, 17:06