• Mischa Peters en Tim de Kroon.
• Mischa Peters en Tim de Kroon. Foto: aangeleverd

De groene ambities van Tim en Mischa

Algemeen Culemborg Kiest 725 keer gelezen

CULEMBORG • Extra rijksmiddelen voor het klimaat moeten volgens GroenLinks worden ingezet voor degene die dat het hardst nodig hebben: mensen met een hoge energierekening die vaak in slecht geïsoleerde woningen leven en niet de portemonnee hebben om duurzaamheidsmaatregelen te nemen. “Ook willen we initiatieven uit de stad ondersteunen en die zichtbaar maken”, zegt lijsttrekker Tim de Kroon.

Groene maatregelen hebben volgens GroenLinks veel voordelen: prettig wonen, schone lucht, rust, en een fijne leefomgeving met de nodige planten, bomen en dieren. “Groen en goede wateropvang zorgen ervoor dat we hevige regenbuien en hittestress aan kunnen, en dit kunnen tegelijkertijd plekken zijn waar kinderen in de natuur kunnen spelen.”

Windmolens
De nummer twee van GroenLinks, Mischa Peters vult aan: “In Culemborg heeft de discussie zich de afgelopen vier jaar toegespitst op windmolens. Ja, ze zijn nodig om energieneutraal te worden en gaan wat GroenLinks betreft lager worden dan was bedacht, en er hoort betere communicatie bij, maar laat het ook geen bliksemafleider zijn. Er zijn nog genoeg uitdagingen die ook onze aandacht verdienen. Naast groen in en om de stad, meer duurzame energie en energiebesparing, gaat het ook om mobiliteit; hoe we ons bewegen. Fietsers en voetgangers krijgen als het aan GroenLinks ligt vaker voorrang en ruimte, en vervoer delen en elektrisch rijden gaan een vlucht krijgen.”

Klimaatberaad
GroenLinks wil dat er na de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart een Klimaatberaad komt. “Dit Klimaatberaad bestaat uit inwoners die op basis van loting geselecteerd worden en zo veel mogelijk een afspiegeling vormen van de Culemborgse samenleving. Zodat zoveel mogelijk meningen, ideeën en kennis betrokken worden in wat de volgende stappen zijn om Culemborg bij te laten dragen aan het tegengaan van klimaatverandering, en ons aan te passen op klimaatverandering.”

Individuele stappen
De Kroon en Peters zien dat veel Culemborgers een bijdrage willen leveren voor een leefbare aarde voor huidige en toekomstige generaties. Door individuele stappen, zoals stenen eruit in je tuin, maar ook gezamenlijke stappen zoals een zonnedak op een school, bij appartementen of op een parkeerplaats, of meer groen in de binnenstad. Dit soort acties hebben gelijk al een positief effect.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Burgemeester Gerdo van Grootheest.
Burgemeester Gerdo van Grootheest: 'Melden heeft zin' Nieuws gisteren
• Dansvoorstelling VIER x VIER.
Twee dansvoorstellingen in Theater de Fransche School Nieuws 28 mrt, 11:03
Afbeelding
1.865 pakken koffie voor de Voedselbank Rivierenland Nieuws 28 mrt, 07:00
• Lynn Kools heeft onlangs haar nieuwe single 'Warmth' uitgebracht.
Lynn Kools: 'Ziggo Dome is mijn grote droom' Nieuws 27 mrt, 15:00
• De nieuwe Golf kon je kopen bij autobedrijf van Zanten in Geldermalsen.
Populaire gezinswagen: 50 jaar Volkswagen Golf Nieuws 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Elf jonge mediatoren op de Koningin Julianaschool Nieuws 27 mrt, 10:00
• De uitvalsbasis van de Dierenambulance in Culemborg.
Dierenambulance voert gedragscode in na ongewenst gedrag op de werkvloer, (voormalig) vrijwilligers teleurgesteld Nieuws 27 mrt, 09:10
Druk bezig met de onderschildering.
Vernieuwing van muurschildering aan de Westersingel Nieuws 26 mrt, 15:00