• Initiatiefnemer Jesek van Sante van De Toffel Dagen die alvast aan een toffel zit.
• Initiatiefnemer Jesek van Sante van De Toffel Dagen die alvast aan een toffel zit. Foto: Fleur van Eeuwijk

Jesek van Sante bedenker festival ‘De Toffel Dagen’

Nieuws 3.338 keer gelezen

CULEMBORG • De organisatoren van De Toffel Dagen zijn druk bezig om er op vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 juli 2024 een groot feest van te maken.

De initiatiefnemer van dit festival is Jesek van Sante. Vorig jaar diende hij zijn idee in. “Nadat verschillende ideeën elkaar passeerden, kwam ik bij het woord ‘toffel’ uit. Dit is Culemborgs dialect voor tafel en zo ontstond het idee voor De Toffel Dagen, een festival voor én door Culemborgers.” 

Plek voor parels
Een vereiste bij elke inzending was dat er een stichting achter zou zitten. “Stichting Vrijstad Cultuurfestival vond het een goed plan en daarom werken we nu samen.”

Tijdens dit festival worden jong en oud betrokken en zullen veel (verborgen) parels uit de stad een plek krijgen. De fundering voor dit evenement is inmiddels bijna gelegd. “Dit belooft een ware viering te worden waar iedereen zich bij kan aansluiten en samen kan genieten!”

Zo’n groot festival organiseren, dat kan ik niet in mijn eentje

Sterk team
“Het bestuur van de stichting maakt goede stappen. Daarnaast haken nu ook een communicatieprofessional, een marketingteam en een vormgeefster aan. Ik probeer overal bij betrokken te zijn en het een en ander te coördineren.”

Jesek is blij met deze fijne samenwerking. “Ik doe dingen graag zelf. Maar zo’n groot festival organiseren, dat kan ik niet in mijn eentje. Daarnaast is het veel leuker om dit samen met de stichting, de hoofddeelnemers en Culemborgers te doen!”

Het team is bijna compleet. Er worden ook al tenten, podia, vrijwilligers en artiesten/acts geregeld. “Het festival is in het eerste weekend van de schoolvakantie. Daarom is het heel erg belangrijk dat mensen beschikbaar zijn.”

De hele stad omtoveren
Vrijdagavond 12 juli staat in het teken van jongeren. “Wij werken samen met Deal With It! Een initiatief van onder andere ProeflokaalHUB om jongeren een podium te bieden op het Steenoven terrein waar ze kunnen dansen en genieten van de muziek. Wij zorgen voor beveiliging en de voorzieningen en zij kleden hun eigen feest aan.”

Op zaterdag 13 juli zal alles samenkomen. “Door de hele stad heen komen er hoogstwaarschijnlijk vijf podia en we willen graag de kerken betrekken. Er komt waarschijnlijk een podium op de Tollensteeg waar mensen kunnen genieten van blues en rock. Ook staat er een smartlappenfestival in de steigers bij Margriet van Café de Mart en er zal een hoofd podium komen bij het Oude Stadhuis.” 

Het is dus een flinke puzzel om dit zo goed als mogelijk te organiseren

Aangekleed met ‘toffels’
Daarnaast willen ze een alternatief podium bij de Binnenpoort bieden. “Hier is ruimte voor singer and songwriters en indiepop muziek met invloeden uit de jaren ‘60 en ‘70. Uiteraard is er ook een cultureel podium op de Varkensmarkt waar wereldmuziek gedraaid en gespeeld wordt.” Alle locaties worden aangekleed met ‘toffels’ waar mensen kunnen samen komen om te eten en te drinken. “En vergeet ook niet dat de sloeproeiwedstrijd, Respec aan de Lek, wordt georganiseerd!”

Op zondag 14 juli zal er een markt in de hele binnenstad komen, start de Lektocht en is er een eindshow in de kerk. “Naast het startkapitaal dat we van de gemeente hebben gekregen, zijn we aan het kijken of we ook nog lokale en landelijke fondsen kunnen betrekken. Het is dus een flinke puzzel om dit zo goed als mogelijk te organiseren.”

Festival voor iedereen
Het allerbelangrijkste is volgens Jesek dat dit een festival voor iedereen wordt. “Daarom betrekken we de horecaondernemers in alle plannen en willen we ervoor zorgen dat hun terrassen blijven staan tijdens het festival. Huidige deelnemers zoals De Gelderlandfabriek, Haaks en Theater de Fransche school koesteren we en we blijven zoeken naar nieuwe initiatieven en sociale en culturele partners.” 

Toch blijft het spannend en komt er veel bij kijken. “Zoals David Bowie zou zeggen: I don’t know where it’s going but I promise that it won’t be boring.”

Interesse?
De stichting van De Toffel Dagen zoekt nog naar unieke acts, vrijwilligers en sponsoren. Mail bij interesse naar toffeldagen@gmail.com.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De winnaars van vorige editie wachten op hun opvolgers. Bouwdorp 2024 komt eraan!
Bouwdorp Culemborg 2024: laatste week van de zomervakantie Nieuws 16 uur geleden
Guitar Ray Nijenhuis
Blues in Gelderlandfabriek met Herbie Blues en Guitar Ray Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Voertuig te water aan de Lange Aventuurseweg in Culemborg 112 22 apr, 15:26
• Rayan Dahri ontwijkt een tackle tegen Hertha.
Focus'07 vervalt in herhaling en laat tegen Hertha weer kostbare punten liggen Sport 22 apr, 05:58
Afbeelding
Personenauto rijdt tegen boom aan op de Rommersteeg in Culemborg 112 20 apr, 15:20
• De Gang van Zaken speelde zich in Geldermalsen overtuigend naar de finale.
Wie wint Parel van de Betuwe 2024? Nieuws 19 apr, 17:38
Afbeelding
Open dag nieuwe pand Hospice Nocturne Overig 19 apr, 17:27
KEC meets Dance
Kunst Educatie Culemborg treedt op met Dance Art Studio Nieuws 19 apr, 12:00