• De beoogde woningbouwlocatie aan de Jan van Riebeeckstraat.
• De beoogde woningbouwlocatie aan de Jan van Riebeeckstraat. Foto: Dick Aanen

Op zoek naar mogelijkheden om starterswoningen Jan van Riebeeckstraat betaalbaar te houden

Nieuws 2.646 keer gelezen

CULEMBORG • Hoe kan de gemeente Culemborg de kopers van een toekomstige starterswoning op de Jan van Riebeeckstraat tegemoet komen? En wel op zo’n manier dat die woning ook echt betaalbaar is. 

Aanvankelijk leek het erop dat de gemeente als eigenaar korting zou geven op de grondprijs. Maar bij nader inzien is dat misschien toch niet zo handig. Want dan moet de gemeente vanuit het gelijkheidsbegingsel straks ook starters in andere wijken financieel een zetje kunnen geven. 

Erfpacht of rentevrije leeconstructie
De gemeente kan de groep starters misschien beter tegemoet komen met een erfpacht- of een rentevrije leenconstructie, vinden VVD, PvdA, ChristenUnie en CDA. Om dat te bereiken dienden ze donderdag tijdens de raadsvergadering een amendement in.

Het zag er aanvankelijk naar uit dat coalitiepartijen Culemborg van Nu, GroenLinks en D66 tegen zouden stemmen. Men was bang dat hierdoor toch weer een kink in de kabel zou komen en dat de zo gewenste starterswoningen er helemaal niet zouden worden gebouwd. 

Maar nadat wethouder Monica Wichgers had aangegeven dat ze wel wat zag in het idee van de oppositiepartijen, werd het voorstel alsnog met algemene stemmen aangenomen. 

Ongelijkheid en ongewenste precedentwerking
Het verlenen van korting op de grondprijs mag volgens de indieners van het amendement niet leiden tot ongelijkheid en ongewenste precedentwerking. “De financiële omstandigheden van de starters kan snel wijzigingen, waardoor een korting als oneerlijk kan worden ervaren”, staat in de toelichting.

Samen met Kleurrijk Wonen en CPO Wonium
Het woningbouwproject op de Jan van Riebeeckstraat is een initiatief van de gemeente in samenwerking met Kleurrijk Wonen en CPO Wonium. CPO Wonium is een collectief wooninitiatief van een aantal starters met als doel: betaalbare woningen voor starters.

Beperkte ruimte
Het deel aan de Jan van Riebeeckstraat, waar voorheen een middelbare school stond, is in bezit van de gemeente en een deel van Kleurrijk Wonen. Vanwege de beperkte ruimte om woningbouw te realiseren, is dit een van de laatste grotere binnenstedelijke ontwikkellocaties.

Is plan haalbaar?
In dit stadium wordt gekeken of er circa 27 sociale huurwoningen en circa 20 CPO-woningen voor starters kunnen worden gebouwd. De woningen verschillen van elkaar in grootte zodat er voor iedere soort starter wat mogelijk is.

Fietsstraat
Een belangrijke voorwaarde in dit project is dat de ideeën passen bij de geplande ontwikkelingen in de omgeving. Bijvoorbeeld het realiseren van een fietsstraat aan de Jan van Riebeeckstraat.

Molenbiotoop
In het plan wordt rekening gehouden met de zogenaamde Molenbiotoopverordening. De Molen Johanna bij Bolderburen is cultureel erfgoed en is bepalend voor ons straatbeeld. Daarom wordt er in het ontwerp van de woonbuurt rekening gehouden met deze molen. In een cirkel van honderd meter mag geen bebouwing plaatsvinden. Dat deel gaat daarom gebruikt voor parkeren, groenvoorziening, waterberging en om te recreëren. Verder blijven de gebouwen laag en worden ze in clusters geplaatst.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De winnaars van vorige editie wachten op hun opvolgers. Bouwdorp 2024 komt eraan!
Bouwdorp Culemborg 2024: laatste week van de zomervakantie Nieuws 16 uur geleden
Guitar Ray Nijenhuis
Blues in Gelderlandfabriek met Herbie Blues en Guitar Ray Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Voertuig te water aan de Lange Aventuurseweg in Culemborg 112 22 apr, 15:26
• Rayan Dahri ontwijkt een tackle tegen Hertha.
Focus'07 vervalt in herhaling en laat tegen Hertha weer kostbare punten liggen Sport 22 apr, 05:58
Afbeelding
Personenauto rijdt tegen boom aan op de Rommersteeg in Culemborg 112 20 apr, 15:20
• De Gang van Zaken speelde zich in Geldermalsen overtuigend naar de finale.
Wie wint Parel van de Betuwe 2024? Nieuws 19 apr, 17:38
Afbeelding
Open dag nieuwe pand Hospice Nocturne Overig 19 apr, 17:27
KEC meets Dance
Kunst Educatie Culemborg treedt op met Dance Art Studio Nieuws 19 apr, 12:00