Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Veel mis bij huisvesting arbeidsmigranten: illegale bewoning en brandonveilige situaties

Nieuws 805 keer gelezen

CULEMBORG • Tijdens een controle bij locaties waar arbeidsmigranten zijn gehuisvest zijn meerdere overtredingen geconstateerd. Het gaat bijvoorbeeld om illegale bewoning en brandonveilige situaties. 

“Een groot deel van de arbeidsmigranten verkeert in een afhankelijkheidspositie ten opzichte van zijn werkgever of het uitzendbureau”, schrijft de gemeente op haar website. “Inkomen, huisvesting vervoer en andere zaken worden vaak via hen geregeld.”

Gemeentelijke controleurs hebben onder andere met de Nederlandse Arbeidsinspectie, Politie en Omgevingsdienst Rivierenland gekeken of de (brand)veiligheid op de woonlocaties in orde is

Als een ondernemer de woon- en leefsituatie voor arbeidsmigranten niet op orde heeft, wordt hij in de gelegenheid gesteld om deze te herstellen. Als de overtreding niet wordt hersteld, wordt er een boete opgelegd.

Ingeschreven
Ook is er gekeken of arbeidsmigranten officieel staan ingeschreven en of de locatie waar ze gehuisvest zijn, bewoond mag worden. “We willen arbeidsuitbuiting tegengaan en tegelijkertijd eventuele overlast van deze groep beperken”, aldus de gemeente. “Opvallend was dat er bijna bij elk pand mensen wonen die niet bij de gemeente ingeschreven staan. Een aantal krijgen een te laag salaris en betalen te veel huur. Ook waren er in veel woningen geen brandmelders aanwezig.

Slechte woon- en leefsituatie
Er zijn ongeveer 20 arbeidsmigranten gesproken en ongeveer de helft daarvan heeft een slechte woon- en leefsituatie. “Niet ingeschreven arbeidsmigranten die langer dan drie maanden in Nederland zijn, werden gevraagd zich alsnog zo snel mogelijk in te schrijven. Werkgevers die een uitzendbureau met verkeerde intenties inschakelen, worden op de hoogte gebracht van de barre leefomstandigheden van hun arbeidsmigranten.”

Burgemeester: ‘Geschrokken’
Burgemeester Gerdo van Grootheest: “Ik ben geschrokken van de resultaten van deze integrale controle. Ik veroordeel elke vorm van uitbuiting en misbruik van arbeidskrachten. Iedereen heeft recht op een eerlijk loon, fatsoenlijke huisvesting en respectvolle behandeling. Als gemeente zullen we ons inzetten om ook deze vorm van uitbuiting zoveel mogelijk tegen te gaan.”

“Veiligheid gaat ons allemaal aan”, zegt Van Grootheest. “Ik geloof hierbij in de kracht van samenwerken. Alleen met elkaar creëren we een gemeenschap die gebaseerd is op waardigheid, gelijkheid en respect voor alle mensen, ongeacht hun achtergrond.”

Mogelijke gevallen van uitbuiting kunnen worden gemeld bij de autoriteiten. Neem daarvoor contact op met de politie via 0900-8844, bel 112 in noodgevallen of geen anoniem informatie door via Meld Misdaad Anoniem of bel 0800-7000.


Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De winnaars van vorige editie wachten op hun opvolgers. Bouwdorp 2024 komt eraan!
Bouwdorp Culemborg 2024: laatste week van de zomervakantie Nieuws 17 uur geleden
Guitar Ray Nijenhuis
Blues in Gelderlandfabriek met Herbie Blues en Guitar Ray Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Voertuig te water aan de Lange Aventuurseweg in Culemborg 112 22 apr, 15:26
• Rayan Dahri ontwijkt een tackle tegen Hertha.
Focus'07 vervalt in herhaling en laat tegen Hertha weer kostbare punten liggen Sport 22 apr, 05:58
Afbeelding
Personenauto rijdt tegen boom aan op de Rommersteeg in Culemborg 112 20 apr, 15:20
• De Gang van Zaken speelde zich in Geldermalsen overtuigend naar de finale.
Wie wint Parel van de Betuwe 2024? Nieuws 19 apr, 17:38
Afbeelding
Open dag nieuwe pand Hospice Nocturne Overig 19 apr, 17:27
KEC meets Dance
Kunst Educatie Culemborg treedt op met Dance Art Studio Nieuws 19 apr, 12:00