• Foto ter illustratie.
• Foto ter illustratie. Foto: Ivan Danik (nl.123rf.com

Meerdere waarschuwingen en een boete voor Culemborgse bezorg- en afhaalhoreca

Nieuws 6.585 keer gelezen

CULEMBORG • Bij een integrale controle bij bezorg- en afhaalhoreca in Culemborg zijn deze week meerdere overtredingen geconstateerd. Deze hebben geleid tot meerdere waarschuwingen, een boete en verder onderzoek. Er wordt nog onderzocht of medewerkers illegaal aan het werk zijn geweest.

Tijdens deze controle heeft de gemeente gecontroleerd of ondernemers zich houden aan de verschillende regels. Het gaat dan om een eerlijke, veilige en gezonde werkomgeving voor het personeel, hygiëne, het bestemmingsplan en milieuregels. De controle is een samenwerking tussen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Nederlandse Arbeidsinspectie, de Omgevingsdienst Rivierenland, politie en de gemeente. Diverse toezichthouders en controleurs kijken elk vanuit hun eigen bevoegdheid naar de situatie ter plaatse.

Succesvol
Mede dankzij de medewerking van de ondernemers zijn de controles succesvol verlopen. De omgevingsdienst heeft meerdere waarschuwingen afgegeven. Het betrof blussers die over de datum waren, een ventilatie niet op orde, het ontbreken van een brandblusser en onhygiënisch sanitair.

Voedselveiligheid
Daarnaast heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit twee keer een waarschuwing afgegeven en een keer een boete. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert of bedrijven zich houden aan de wet- en regelgeving op het gebied van voedselveiligheid. Zo wordt er gekeken of regels over hygiëne worden nageleefd en of er voldaan is aan de regelgeving over allergenen. Van de ondernemers wordt verwacht dat zij bij een eventuele nieuwe controle aan de eisen voldoen. Zo niet, dan riskeren zij een boete.

Geen exploitatievergunning
Sinds dit jaar zijn afhaal- en bezorghoreca verplicht een exploitatievergunning te hebben. De buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa) hebben bij twee van de drie horecazaken geen exploitatievergunning aangetroffen. Deze ondernemers zullen er snel een moeten aanvragen om te voorkomen dat ze hun bedrijfsactiviteiten stop moeten zetten. De Nederlandse Arbeidsinspectie doet naar aanleiding van de controle verder onderzoek naar mogelijk illegaal tewerkstelling bij twee bezorg- en afhaalzaken.

Veilig voor iedereen
Het afgelopen jaar zijn er verschillende controles uitgevoerd. Dit gebeurt binnen de bredere veiligheidsaanpak van de gemeente Culemborg om de stad veilig te maken en te houden voor iedereen. “Door dit soort controles regelmatig terug te laten keren geeft de gemeente Culemborg een signaal af dat er voor ondermijning en criminaliteit geen plaats is in onze gemeente”, schrijft de gemeente in een persbericht. “Voor inwoners is het belangrijk dat de kwaliteit van de afhaalhoreca gewaarborgd blijft. Ook zorgt het voor een eerlijker ondernemersklimaat.”

In de aanpak tegen ondermijning, mensenhandel, criminaliteit en drugshandel werkt de gemeente Culemborg samen met partners zoals de politie en omgevingsdienst Rivierenland. Verdachte situaties kunnen worden gemeld via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

• V.l.n.r.: Leny Nolten, Anneke Mol en Margriet Hunfeld.
Kappen van zieke en dode bomen in Culemborg van start Nieuws 19 feb, 15:45
• Initiatiefnemer Jesek van Sante van De Toffel Dagen die alvast aan een toffel zit.
Jesek van Sante bedenker festival 'De Toffel Dagen' Nieuws 19 feb, 15:38
• Blessing Bolunza ontwijkt een sliding van z'n tegenstander.
Focus'07 JO16-1 laat geen spaan heel van DHSC Sport 18 feb, 23:14
Afbeelding
Leerlingen Agora Basics vouwen 550 hartjes voor bewoners De Kulenburg Nieuws 17 feb, 18:46
• Na een natte winter wordt het wandelpad met nieuwe houtsnippers opgefrist.
Buurtbewoners aan de slag in moestuin Tuinhart Voorkoop Nieuws 17 feb, 17:59
Afbeelding
Auto te water langs de Diefdijk, bestuurder trekt voertuig met shovel weer omhoog 112 17 feb, 17:49
Afbeelding
Expositie 'Marcuspassie' in de Grote of Barbarakerk Nieuws 16 feb, 17:00
Afbeelding
Lezing en workshop journalist Pauline Weseman Nieuws 16 feb, 15:00