Afbeelding

Culemborg opent crisisnoodopvang voor Oekraïners

Nieuws 1.877 keer gelezen

CULEMBORG • De gemeente Culemborg opent voor de duur van maximaal één jaar een crisisnoodopvang voor mensen uit Oekraïne. Het bedrijfspand aan de Bellweg 2 wordt hiervoor ingericht en geschikt gemaakt voor maximaal 200 mensen. 

De opvang is bedoeld voor de eerste 24 uur tot circa een week. Hierna worden ze voor een langduriger verblijf doorgeplaatst naar plekken elders in het land. De opvang wordt vanaf 11 december klaargemaakt om rond 20 december de eerste Oekraïners te kunnen opvangen.

Spoed
Sinds de crisis in de opvang en met de voortdurende oorlog in Oekraïne worden in verschillende gemeenten opvangplekken georganiseerd. De toestroom van Oekraïners neemt nog steeds toe, maar verschilt per dag. De Rijksoverheid heeft de veiligheidsregio’s met spoed opgeroepen om voor deze groep meer opvangplekken en doorstroomlocaties te openen. De daadwerkelijke bezetting van onze locatie fluctueert vanwege het doorstromende karakter en omdat het aantal Oekraïners dat Nederland binnenkomt sterk wisselt.

Kortstondige opvang
De gemeente Culemborg wil waar ze kan de hand uitreiken naar die mensen die in nood verkeren. Het landelijk beleid heeft ertoe geleid dat er te weinig opvang plekken zijn. De vraag vanuit de Rijksoverheid om deze doorstroomlocatie te openen, past binnen de mogelijkheid om het bedrijfspand aan de Bellweg 2 opnieuw in te richten als crisisnoodopvang. Deze locatie is beschikbaar voor kortstondige opvang.

Opnieuw verantwoordelijkheid nemen
Tot 1 juli 2023 had Culemborg op deze plek een crisisnoodopvang voor asielzoekers vanwege het overvolle Ter Apel. Bij de sluiting van deze opvang heeft het college van Culemborg uitgesproken opnieuw verantwoordelijkheid te nemen als dit noodzakelijk is. Nu er een beroep wordt gedaan op onze regio om mensen uit Oekraïne een eerste dak boven het hoofd te bieden, zet Culemborg dan ook deze stap naar voren.

Veerkracht
“Wij beseffen dat dit opnieuw veerkracht vraagt van onze samenleving”, zegt burgemeester Gerdo van Grootheest. “Tegelijkertijd willen we onze verantwoordelijkheid nemen en de hand uitreiken naar mensen die verkeren in nooden hen een (tijdelijk) veilig thuis geven. Dat hebben we altijd gedaan en dat zullen we ook nu doen. Met elkaar en voor elkaar.”

Eind december in gebruik
Vanaf 11 december wordt het pand aan de Bellweg opgebouwd en ingericht. Dit zal op een passende manier zijn waarbij rekening wordt gehouden met de korte duur van verblijf. De verwachting is dat de locatie rond 20 december in gebruik kan worden genomen.

Meer informatie op www.culemborg.nl/noodopvang

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

• V.l.n.r.: Leny Nolten, Anneke Mol en Margriet Hunfeld.
Kappen van zieke en dode bomen in Culemborg van start Nieuws 19 feb, 15:45
• Initiatiefnemer Jesek van Sante van De Toffel Dagen die alvast aan een toffel zit.
Jesek van Sante bedenker festival 'De Toffel Dagen' Nieuws 19 feb, 15:38
• Blessing Bolunza ontwijkt een sliding van z'n tegenstander.
Focus'07 JO16-1 laat geen spaan heel van DHSC Sport 18 feb, 23:14
Afbeelding
Leerlingen Agora Basics vouwen 550 hartjes voor bewoners De Kulenburg Nieuws 17 feb, 18:46
• Na een natte winter wordt het wandelpad met nieuwe houtsnippers opgefrist.
Buurtbewoners aan de slag in moestuin Tuinhart Voorkoop Nieuws 17 feb, 17:59
Afbeelding
Auto te water langs de Diefdijk, bestuurder trekt voertuig met shovel weer omhoog 112 17 feb, 17:49
Afbeelding
Expositie 'Marcuspassie' in de Grote of Barbarakerk Nieuws 16 feb, 17:00
Afbeelding
Lezing en workshop journalist Pauline Weseman Nieuws 16 feb, 15:00