• De trotse wijnboeren van BOB Rivierenland bij de uitreiking van de medailles bij de wijnkeuring van de lage landen op kasteel Amerongen.
• De trotse wijnboeren van BOB Rivierenland bij de uitreiking van de medailles bij de wijnkeuring van de lage landen op kasteel Amerongen. Foto: Aangeleverd

Proeverijen van de wijnen uit BOB Rivierenland in december

Nieuws 99 keer gelezen

REGIO • De wijnen uit het Oorsprongbenaming (BOB) Rivierenland hebben goed gescoord bij de Wijnkeuring van de Lage landen 2023: ze wonnen allemaal een gouden en één een zilveren medaille. 

Op zes wijngaarden zijn er in december proeverijen om de prijswinnende BOB wijnen zelf te komen proeven. Het is ook een gelegenheid om kennis te maken met de aangesloten wijnboeren die deze duurzame en lokale wijnen hebben gemaakt. 

Zes wijnboeren
Dit jaar is de BOB Rivierenland vastgesteld. Met zes deelnemende wijngaarden, de grondkwaliteit in het rivierengebied en de gekozen druivensoorten is dit een aanvulling voor Nederland. Binnen deze BOB hebben zes wijnboeren een aantal BOB wijnen gemaakt.

Deze wijnen hebben ook mee gedaan met de Wijnkeuring van de Lage landen 2023. Bijzonder is dat alle BOB Rivierenlandwijnen een gouden en één een zilveren medaille hebben gekregen. 

‘Supertrots op deze erkenning’
“We zijn als wijnboeren supertrots op deze erkenning”, zegt Diederik Beker van Betuws Wijndomein in Erichem. “Met hard werken en het volgen van de BOB richtlijnen krijgen wij dit kwaliteitsniveau voor elkaar. ”

Het zijn niet alleen de keurmeesters van de Wijnkeuring van de Lage Landen die de BOB wijnen op een hoog niveau waarderen. De aangesloten wijnboeren uit Rivierenland merken dat de bezoekers van hun wijngaarden onder de indruk zijn van de BOB wijnen. 

Kwaliteit
“Het is mooi om te zien hoe verrast mensen zijn over de kwaliteit die wij in Rivierengebied weten te bereiken”, zegt Jan Everts van Wijndomein Auansati in Kerk Avezaath. Hij is erg blij met de samenwerking tussen de deelnemende BOB wijnboeren.

“Wij zijn geen concurrenten van elkaar, omdat wij weten dat we door samen te werken onze BOB wijnen de komende jaren nog beter kunnen maken. Daarmee willen wij ons gebied Rivierenland (van Gendringen in de Achterhoek tot Culemborg in de Betuwe) verder op de kaart zetten.”

Ontwikkeling wijnseizoen 2023
Wijn is een natuurproduct en daarmee ook afhankelijk van de het weer in een groeiseizoen. “Het afgelopen jaar was een ingewikkeld jaar”, zegt Karin Eizema van Wijndomein Auansati. “Veel water op de verkeerde momenten maakt het voor ons lastiger om de bladwand gezond te houden. Gelukkig hadden we een mooie nazomer, die heeft veel goed gemaakt.”

De wijnen zitten nu in het vat en ze worden in de lente van 2024 gebotteld. De verwachting over de 2023 wijnen uit Rivierenland is positief. 

“Wat wij als wijnboeren uit onze BOB nu al voorgeproefd hebben maakt ons erg tevreden. De komende maanden zullen de wijnen zich verder ontwikkelen en wij verwachten dat we ook weer in 2024 mooie BOB wijnen kunnen uitbrengen in Rivierenland.”

Deelnemende wijngaarden BOB Rivierenland

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

• V.l.n.r.: Leny Nolten, Anneke Mol en Margriet Hunfeld.
Kappen van zieke en dode bomen in Culemborg van start Nieuws 19 feb, 15:45
• Initiatiefnemer Jesek van Sante van De Toffel Dagen die alvast aan een toffel zit.
Jesek van Sante bedenker festival 'De Toffel Dagen' Nieuws 19 feb, 15:38
• Blessing Bolunza ontwijkt een sliding van z'n tegenstander.
Focus'07 JO16-1 laat geen spaan heel van DHSC Sport 18 feb, 23:14
Afbeelding
Leerlingen Agora Basics vouwen 550 hartjes voor bewoners De Kulenburg Nieuws 17 feb, 18:46
• Na een natte winter wordt het wandelpad met nieuwe houtsnippers opgefrist.
Buurtbewoners aan de slag in moestuin Tuinhart Voorkoop Nieuws 17 feb, 17:59
Afbeelding
Auto te water langs de Diefdijk, bestuurder trekt voertuig met shovel weer omhoog 112 17 feb, 17:49
Afbeelding
Expositie 'Marcuspassie' in de Grote of Barbarakerk Nieuws 16 feb, 17:00
Afbeelding
Lezing en workshop journalist Pauline Weseman Nieuws 16 feb, 15:00