• Minister Hugo de Jonge bezoekt Stationsomgeving Culemborg.
• Minister Hugo de Jonge bezoekt Stationsomgeving Culemborg. Foto: Aangeleverd

Minister Hugo de Jonge bezoekt Stationsomgeving Culemborg

Nieuws 1.102 keer gelezen

CULEMBORG • Demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hugo de Jonge bracht maandag 4 december een werkbezoek aan de gemeente Culemborg. 

De aanleiding daarvan is de bouw van 55 (sociale huur-) woningen in voormalig kantoorpand Panta Rhei door woningcorporatie KleurrijkWonen. 

Daarnaast was hij geïnteresseerd in de verdere planvorming van het programma Stationsomgeving, waar het Rijk, de provincie en de gemeente elkaar nodig hebben voor een succesvolle ontwikkeling. De minister bezocht het toekomstige woongebied samen met onder andere gedeputeerde Dirk Vreugdenhil en de wethouders Monica Wichgers en Mischa Peters.

De gemeente Culemborg ontving in december 2021 een subsidie van het Rijk en de provincie Gelderland voor het woningbouwprogramma Stationsomgeving. Hier worden tot 2032 ongeveer 2.000 nieuwe woningen gebouwd, waarvan er meer dan de helft in de betaalbare categorie vallen. 

Betaalbare woningen
Deze subsidie is speciaal in het leven geroepen om ook betaalbare woningen te kunnen maken op (te) dure binnenstedelijke plekken. Dit voorkomt dat de gemeente het schaarse groene buitengebied moet opofferen voor het bouwen van die woningen.

Panta Rhei
De bijdrage van het Rijk zorgde ervoor dat de gemeente Culemborg snel tot afspraken kon komen over het omvormen van kantoorgebouw Panta Rhei naar sociale huurwoningen. Bijna een jaar geleden startte de verbouwing van dit pand. Halverwege 2024 kunnen hier 55 huishoudens comfortabel, duurzaam en betaalbaar wonen.

Toplocatie
De ligging tegenover het NS-station maakt het voor de nieuwe bewoners een toplocatie. De gemeente had een gesprek met (demissionair) minister Hugo de Jonge en gedeputeerde Dirk Vreugdenhil over de stand van zaken van de Stationsomgeving in het algemeen. KleurrijkWonen ontving het gezelschap vervolgens op de bouwlocatie van Panta Rhei.

‘Gemeenschappen voor de toekomst’
Minister Hugo de Jonge zag met eigen ogen hoe Culemborg werkt aan woningbouw in de Stationsomgeving: “Het is mooi om de bouwlust van deze regio te zien. Van straatjes erbij tot grootschalige woningbouwlocaties. Dit zijn nieuwe gemeenschappen voor de toekomst.”

Blij met betrokkenheid
Wethouder Monica Wichgers is blij met de woningbouw, maar ook met de betrokkenheid: “Met de hulp van het Rijk en de provincie werken we hard aan de woningbouwopgave die we binnen onze gemeente hebben. Het maken van kleinere appartementen zorgt daarnaast voor doorstroming op de huizenmarkt.”

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

• V.l.n.r.: Leny Nolten, Anneke Mol en Margriet Hunfeld.
Kappen van zieke en dode bomen in Culemborg van start Nieuws 19 feb, 15:45
• Initiatiefnemer Jesek van Sante van De Toffel Dagen die alvast aan een toffel zit.
Jesek van Sante bedenker festival 'De Toffel Dagen' Nieuws 19 feb, 15:38
• Blessing Bolunza ontwijkt een sliding van z'n tegenstander.
Focus'07 JO16-1 laat geen spaan heel van DHSC Sport 18 feb, 23:14
Afbeelding
Leerlingen Agora Basics vouwen 550 hartjes voor bewoners De Kulenburg Nieuws 17 feb, 18:46
• Na een natte winter wordt het wandelpad met nieuwe houtsnippers opgefrist.
Buurtbewoners aan de slag in moestuin Tuinhart Voorkoop Nieuws 17 feb, 17:59
Afbeelding
Auto te water langs de Diefdijk, bestuurder trekt voertuig met shovel weer omhoog 112 17 feb, 17:49
Afbeelding
Expositie 'Marcuspassie' in de Grote of Barbarakerk Nieuws 16 feb, 17:00
Afbeelding
Lezing en workshop journalist Pauline Weseman Nieuws 16 feb, 15:00