• Volksdansgroep Oriënt tijdens het Dickens Festijn (2019) waar zij ‘Het Brabants Leven’ dansten.
• Volksdansgroep Oriënt tijdens het Dickens Festijn (2019) waar zij ‘Het Brabants Leven’ dansten. Foto: Frits Couwenberg

Volksdansgroep Oriënt treedt op tijdens het Dickens Festijn

Nieuws 599 keer gelezen

CULEMBORG • Op 17 december, de zondagmiddag voor kerst, wordt Tiel ondergedompeld in de sfeer van het Victoriaanse tijdperk.

Volksdansgroep Oriënt ‘Het Brabants Leven’ laten zien. “Dit doen wij door al dansend het leven van de gewone man te laten zien, in huis en op het land.”

Al jarenlang wordt het Dickens Festijn in de binnenstad van Tiel georganiseerd. Ieder jaar staat er een ander thema centraal waardoor zowel de vrijwilligers als de bezoekers worden verrast. Tijdens het Dickens Festijn van dit jaar zullen er wasvrouwen, schoorsteenvegers en rouwende weduwen met hun rouwstoet te zien zijn. 

Omgetoverde stad
Dit jaar zal de stad omgetoverd worden tot een waar Dickens Festijn. Zo zal er in de Waterstraat, Groenmarkt en Varkensstraat straattheater plaatsvinden door allerlei figuranten, treden er verschillende muziekgroepen en koren op, zijn er kerstkraampjes en staat er een wensboom.

De figuranten hebben zoals elke editie kleding van vroeger aan. Denk hierbij aan hoge hoeden, parasols en kraagjes. Zij zullen het gesprek aangaan met het winkelend publiek. De stad zelf zal ook aangekleed worden met fruitkisten, jute zakken en strobalen. Op deze manier zal het straatbeeld uit de 19e eeuw gecreëerd worden.

Volksdansgroep Oriënt
In 2004 deed Volksdansgroep Oriënt uit Culemborg voor de allereerste keer mee aan het Dickens Festijn in Tiel. Marina Braaksma van de Volksdansgroep: “Die dag kunnen we ons allemaal nog goed herinneren. Het vroor overdag en we moesten ons omkleden in een bakkerij.”

De jaren daarna werd het festijn groter waardoor Volksdansgroep Oriënt door de hele stad mocht dansen. “En we leerden ons warmer aan te kleden”, lacht Marina.

Schilder
Iedere editie laat Volksdansgroep Oriënt het leven op het land zien aan de hand van een danschoreografie. “We beginnen ons optreden met een tableau vivant waar we allemaal stil staan en een schilder ons zogenaamd aan het schilderen is. Iedere keer wordt er iemand op de muziek wakker en gaan we dansen.”

De serie beeldt het leven uit van alle dagelijkse handelingen die men vroeger deed. Denk aan wassen en strijken. “We kunnen ons altijd goed inbeelden omdat de hele stad wordt omgetoverd. Daardoor is de sfeer heel bijzonder.”

Een heleboel gezelligheid
Op zondagmiddag 17 december van 12.00 tot 17.00 zal Volksdansgroep Oriënt vier keer optreden. “We dansen op verschillende plekken en we kijken uit naar de gezelligheid. Hopelijk wordt zowel jong als oud betrokken tijdens deze middag.” 

En naar welk deel de leden van Volksdansgroep Oriënt het meeste uitkijken tijdens het optreden? “Eigenlijk naar alles omdat onze serie echt één aansluitend verhaal is dankzij onze dansleidster Petra van Koelen.” De toegang voor het jaarlijkse Dickens Festijn in de binnenstad van Tiel is gratis. Meer informatie over de Volksdansgroep vind je op www.volksdans-culemborg.nl.

Fleur van Eeuwijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

• V.l.n.r.: Leny Nolten, Anneke Mol en Margriet Hunfeld.
Kappen van zieke en dode bomen in Culemborg van start Nieuws 19 feb, 15:45
• Initiatiefnemer Jesek van Sante van De Toffel Dagen die alvast aan een toffel zit.
Jesek van Sante bedenker festival 'De Toffel Dagen' Nieuws 19 feb, 15:38
• Blessing Bolunza ontwijkt een sliding van z'n tegenstander.
Focus'07 JO16-1 laat geen spaan heel van DHSC Sport 18 feb, 23:14
Afbeelding
Leerlingen Agora Basics vouwen 550 hartjes voor bewoners De Kulenburg Nieuws 17 feb, 18:46
• Na een natte winter wordt het wandelpad met nieuwe houtsnippers opgefrist.
Buurtbewoners aan de slag in moestuin Tuinhart Voorkoop Nieuws 17 feb, 17:59
Afbeelding
Auto te water langs de Diefdijk, bestuurder trekt voertuig met shovel weer omhoog 112 17 feb, 17:49
Afbeelding
Expositie 'Marcuspassie' in de Grote of Barbarakerk Nieuws 16 feb, 17:00
Afbeelding
Lezing en workshop journalist Pauline Weseman Nieuws 16 feb, 15:00