• Restaurant De Helling.
• Restaurant De Helling. Foto: aangeleverd

Nieuwe zoektocht naar eigenaar voor leegstaand restaurant De Helling

Nieuws 2.432 keer gelezen

CULEMBORG • De gemeente gaat opnieuw een poging wagen om een nieuwe eigenaar te vinden voor het leegstaande restaurant De Helling bij de jachthaven.

De raad ging donderdag in grote meerderheid akkoord met een scenario, waarbij partijen worden uitgenodigd om een concreet plan in te dienen, inclusief een financieel bod. 

Afgehaakt
Nadat drie jaar geleden de overeenkomst met de vorige restauranthouder afliep, kwam het pand leeg te staan. Vervolgens is het pand in de coronatijd op de markt gezet. Er diende zich weliswaar een koper aan, maar die haakte op het laatste moment af.

Randvoorwaarden
De plannen die worden ingediend zullen worden beoordeeld op basis van randvoorwaarden en selectiecriteria. De koper moet in ieder geval integer zijn (geen crimineel verleden, geen recent faillissement). Ook moet hij of zij de haalbaarheid van zijn of haar plan aantonen.

Havenfunctie
De horecafunctie moet aansluiten bij de havenfunctie. Er zal niet alleen worden gekeken naar de hoogte van de bieding, maar ook naar de toegevoegde waarde voor de omgeving. Verder moet er aandacht zijn voor parkeren. Ook de wijze waarop nagedacht wordt over de samenwerking met bijvoorbeeld de watersportvereniging speelt een rol.

Icoon
In een viertal amendementen werden nog wat extra wensen verwoord. Zo mag de horecafunctie niet worden aangetast, vinden Culemborg van Nu en GroenLinks. “Het jachthavenrestaurant is een icoon in de haven en van de hele stad Culemborg”, aldus Willijan Walhout (Culemborg van Nu).

“Een markante plek, die door vele inwoners wordt gewaardeerd als een fijne locatie om te kunnen verblijven onder het genot van een hapje of drankje. Bijvoorbeeld in combinatie met een stadsstrand in de zomer.” Daarnaast is het een toeristische trekpleister, die ten goede komt van de haven en de hele stad. “Het is dan ook zeer wenselijk bij een overgroot deel van onze Culemborgers, dat hier een (openbare) horeca gelegenheid blijft en dat deze functie in onze stad in ere kan worden hersteld.”

Minimale verkoopprijs
Volgens VVD-fractievoorzitter Han Braam mag het restaurant niet voor een habbekrats van de hand worden gedaan. Hij pleitte succesvol voor een minimumprijs, die flink boven de geheime taxatiewaarde moet liggen.

Ook wil Braam een puntensysteem, waarbij elk van de selectiecriteria zal worden voorzien van een puntenschaal van 1 t/m 10. In de selectiecommissie moeten vertegenwoordigers zitten van de jachthaven, het Collectief Centrum Culemborg en bij het project betrokken ambtenaren. 

‘Omslachtig’
Marco van Zandwijk (CDA) hield zijn bedenkingen tegen de gang van zaken. “Voor mijn fractie is dit veel te omslachtig. Het kost ons minder tijd en capaciteit als wij nu besluiten ons verlies te pakken door de vraagprijs te laten zakken.” Volgens Van Zandwijk is het nodig dat de jachthaven zo spoedig mogelijk weer een nieuwe exploitant voor het restaurant krijgt. “Dat kan als de gemeente een reële prijs voor het pand vraagt.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

• V.l.n.r.: Leny Nolten, Anneke Mol en Margriet Hunfeld.
Kappen van zieke en dode bomen in Culemborg van start Nieuws 19 feb, 15:45
• Initiatiefnemer Jesek van Sante van De Toffel Dagen die alvast aan een toffel zit.
Jesek van Sante bedenker festival 'De Toffel Dagen' Nieuws 19 feb, 15:38
• Blessing Bolunza ontwijkt een sliding van z'n tegenstander.
Focus'07 JO16-1 laat geen spaan heel van DHSC Sport 18 feb, 23:14
Afbeelding
Leerlingen Agora Basics vouwen 550 hartjes voor bewoners De Kulenburg Nieuws 17 feb, 18:46
• Na een natte winter wordt het wandelpad met nieuwe houtsnippers opgefrist.
Buurtbewoners aan de slag in moestuin Tuinhart Voorkoop Nieuws 17 feb, 17:59
Afbeelding
Auto te water langs de Diefdijk, bestuurder trekt voertuig met shovel weer omhoog 112 17 feb, 17:49
Afbeelding
Expositie 'Marcuspassie' in de Grote of Barbarakerk Nieuws 16 feb, 17:00
Afbeelding
Lezing en workshop journalist Pauline Weseman Nieuws 16 feb, 15:00