Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Gemeente gaat knotwilgen gefaseerd knotten

Nieuws 1.597 keer gelezen

CULEMBORG • In Culemborg staan veel knotwilgen. Om te voorkomen dat de takken te zwaar worden en afbreken moeten knotbomen met regelmaat worden geknot. Met oog op de biodiversiteit zal het knotbeheer anders worden.

De knotwilg is vanwege het stuifmeel in het voorjaar heel belangrijk is voor de bijen. Gemeente Culemborg zette tot voor kort een hele rij of groep knotwilgen in een keer af. Met ingang van winter 2023/2024 gaat men over op het gefaseerd knotten van de wilgen. Dat betekent dat er drie tot vier bomen wel en zes tot acht niet afgezet (geknot) worden. 

Van die zes tot acht wordt het jaar erop de helft afgezet en in het derde jaar gaan de laatste drie tot vier. Daarna zijn de eerste drie tot vier bomen weer aan de beurt. 

Het voordeel
Voor de natuur is er een groot voordeel: Er zijn nu altijd een aantal wilgen die met takken de winter overstaan en dus het volgend voorjaar bloeien. Ook staan er altijd een aantal vroeg in het voorjaar in het blad.

Belangrijk
De bijen hebben nu op een plek elk jaar bloeiende wilgen in plaats van zo nu en dan een jaar niet. Sommige wilde bijen zijn helemaal van wilgenstuifmeel afhankelijk en overleven een jaar zonder bloei niet omdat ze maar honderd tot tweehonderd meter van het nest voedsel zoeken.

Veel vogels zoals mussen zoeken in het voorjaar rupsjes, kevertjes en luisjes in wilgen voor hun jongen. Als de bomen allemaal tegelijk geknot worden hebben ze in dat knotjaar helemaal geen insecten. 

Veel van deze insectjes overwinteren namelijk als ei op de takken. Als die allemaal afgesnoeid worden blijft er niets over en duurt het langer, soms wel een tot twee jaar, voor er weer genoeg beestjes in de knotwilg zitten voor hun jongen. Voor sommige vogels is er nu ook meer beschutting om een nest te maken. 

Ook prettig: Voor de gemeentelijke groendienst is het werk beter te plannen omdat elke winter evenveel knotwilgen gesnoeid moeten worden.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De Sint zet dit jaar voet aan wal in Vianen.
Landelijke intocht Sinterklaas dit jaar in Vianen: 'Trots dat we hem in Vijfheerenlanden mogen ontvangen' Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Kennismaken met korfbal op Kangoeroedag Sport 12 uur geleden
• Grote ravage voor het pand van de Poolse supermarkt.
Plofkraak bij Poolse supermarkt aan de Varkensmarkt in Culemborg 112 14 uur geleden
• Wethouder Mischa Peters tijdens haar ritje met de koetspaarden.
PvdD: 'Ritje met paard-en-wagen een dieronvriendelijk showtje' Nieuws 16 mei, 15:55
Afbeelding
Meld een activiteit aan voor 'Warme Zomerweken' ElkWelzijn Nieuws 16 mei, 15:00
Afbeelding
Hassan loopt 20 km voor Betuwe Wereldwijd Nieuws 16 mei, 11:00
Afbeelding
Eerbetoon aan dirigent Heinz Friesen in de Grote of Barbarakerk Nieuws 16 mei, 07:00
Afbeelding
Voetbalvereniging BZS viert tachtigjarig bestaan Sport 15 mei, 15:00