• Rard Metz wordt gefeliciteerd door de burgemeester met zijn benoeming tot raadslid.
• Rard Metz wordt gefeliciteerd door de burgemeester met zijn benoeming tot raadslid. Foto: Aangeleverd

Nieuw raadslid Rard Metz: ‘Raadswerk maakt mij enthousiast’

Nieuws 1.220 keer gelezen

CULEMBORG • Rard Metz is op donderdag 14 september geïnstalleerd als kersvers raadslid voor D66. Hij volgt Josefien Rooks op. 

Metz woonde tussen 1999 tot 2004 in Culemborg, daarna negen jaar in Beusichem. Na een uitstapje naar Deventer is hij sinds januari 2020 weer woonachtig in de Lekstad. “Het rivierengebied is ons lief.”

‘Raadswerk maakt mij enthousiast’
Metz is in Deventer lid van D66 geworden. Hij ging er gelijk actief aan de slag in de raad. “Raadswerk maakt mij enthousiast om samen met de stad en inwoners de stad nog mooier te maken.Raadswerk is praktisch, heeft direct effect op de inwoners. En ondanks, of misschien wel dankzij, de discussies ontstaan resultaten waarvan je één ding zeker weet dat er op heel veel verschillende manieren naar gekeken.”

Dat doet volgens Metz recht aan alle verschillen tussen mensen en groepen. “Ik vind het mooi om hier actief deel van uit te maken en een bijdrage te leveren aan wat een stad nodig heeft: een goed bestuur.”

Grote uitdagingen
Culemborg staat voor een groot aantal uitdagingen. Aan alle kanten worden de budgetten krapper. “Dat betekent dus scherp aan de wind varen en goed kijken naar hoe je met en in schaarste het beste resultaat kan halen.”

Het sociaal domein bijvoorbeeld. “Hoe zorgen we dat we dat met de beperkte middelen, inwoners toch de zorg krijgen die ze nodig hebben? Door preventieve inzet kun je de uitgaven voor de meeste inwoners reduceren waardoor er voldoende over kan blijven voor mensen die specialistische zorg nodig hebben.”

Ook op het gebied van duurzaamheid, klimaat en dus ook de energietransitie is veel werk aan de winkel. “Dat was er al, maar dat wordt steeds urgenter. Eigenlijk zijn we al te laat en hebben we met elkaar een flinke inhaalslag te maken.” Er is geen tijd om te wachten tot er landelijk iets gebeurt, vindt Metz. “Je kan ook hier lokaal veel winst halen.”

Regionale inbreng
Volgens Metz wordt er landelijk veel gedaan met de regionale inbreng. “De 06’sjes van bewindspersonen, staten- en Tweede Kamerleden zitten in onze telefoons en worden altijd opgenomen. Mijn langjarige ervaring in de metaalindustrie geeft ook extra kennis die goed van pas komt. In de fractie ben ik één van de twee mensen met een technische opleiding. Die technische opleiding is, zo merk ik, relevant om goed gefocust te blijven op de feiten.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Gelderlandfabriek versterkt organisatie en gaat volgende fase in Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Inwoners ontvangen button met afbeelding van de 'Engel van Culemborg' Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Thuiswedstrijd waterpolo jeugdteam in zwembad de Waterlinie Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Proeverijen van de wijnen uit BOB Rivierenland in december Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
PvdD wil algeheel verbod op het voeren van dieren in de openbare ruimte Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
'KEC connects' tijdens winterconcert Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Kerstfair in het oude stadhuis in Culemborg Nieuws 6 dec., 12:00
Afbeelding
Botsing op de N320 te Culemborg Nieuws 6 dec., 10:17