• Efie Derksen (rechts) samen met haar vader die haar muzikaal begeleid (links).
• Efie Derksen (rechts) samen met haar vader die haar muzikaal begeleid (links). Foto: Eigen foto

Efie Derksen geeft les Bosnische dans in dansstudio van Sport Balans

Nieuws 1.420 keer gelezen

CULEMBORG • Aanstaande maandag 2 oktober komt Efie Derksen terug naar Culemborg voor een gastles Bosnische dans naar aanleiding van haar documentaire.

Heeft de authentieke folklore nog wel plek in deze wereld? Dit onderzocht Efie Derksen in haar documentaire ‘My Borrowed Heritage’. Volksdansgroep Oriënt was ontzettend nieuwsgierig naar deze film en daarom kwam Efie in juni bij hen langs om de documentaire te laten zien. De passie en liefde voor dit culturele erfgoed wil ze graag overbrengen op anderen en daarom zal zij op maandag 2 oktober terugkeren naar de Volksdansgroep. “De vorige keer hadden we een leuke ontmoeting dus ik kijk ernaar uit om iedereen weer te zien.”

Efie is opgegroeid met muziek en dans uit de Balkan. “Mijn moeder houdt van dansen en mijn vader is muzikant. Vroeger gingen zij met hun auto naar Joegoslavië om de cultuur daar te ervaren. Dit is mij dus met de paplepel ingegoten.” In 2017 heeft Efie een aantal maanden bij een folklore ensemble in Bosnië gedanst. “Dit was een droom die uitkwam.”

De start van een documentaire

Destijds spraken locals hun zorgen uit over de toekomst van de folklore en de klederdracht. “Er ging toen gelijk door mijn gedachte dat ik daarover een film wilde maken. Dit idee ontstond heel spontaan uit een soort liefde voor de Balkan. Ik wilde hiermee aan de rest van de wereld laten zien dat voormalig Joegoslavië een culturele schatkamer is waar niemand iets van weet.”

Met dit idee kwam ze in contact met filmmaker Fenne. “Zij hielp mij om er een lopend verhaal van te maken en zo vertrokken we naar Bosnië en Servië om de verhalen achter deze folklore te vinden.” In de documentaire is van alles te zien. Denk aan traditioneel geklede ouderen in verlaten bergdorpjes tot dansende kinderen in Belgrado. “De folklore is daar echt nog verweven in hun dagelijkse leven. Ik heb ook veel interviews gehad met onder andere muzikanten en boerenfamilies.”

My Borrowed Heritage

Het duurde twee jaar voordat de film af was. “We hebben het met vier man weten te realiseren en dat is ontzettend snel. Vanaf 2021 is de documentaire ‘My Borrowed Heritage’ voor iedereen te zien.”

In juni zag Volksdansgroep Oriënt uit Culemborg de film en ze waren allemaal ontzettend enthousiast. “De folklore is een mooie traditie en ik hoop dat we dit in stand kunnen houden. Deze boodschap is mij dan ook het meeste bijgebleven”, vertelt Jolanda de Reuver van Volksdansgroep Oriënt Culemborg.

Gastles Bosnische dans

Omdat de leden van de Volksdansgroep zo enthousiast waren, hebben ze gevraagd of Efie op 2 oktober terug wil keren. Jolanda: “Efie zal een aantal Bosnische dansen uit haar programma laten zien en haar vader zal haar muzikaal begeleiden. Na de pauze zullen we de dansen gaan herhalen zodat het blijft hangen.” Ook Efie heeft zin in deze avond. “Het materiaal wat ik gebruik tijdens mijn gastles, heb ik geleerd van de locals. Het zijn dus authentieke dansen. Dit is heel uniek en bijzonder om te mogen doorgeven.”

Daarbij kijkt Efie ernaar uit om de groep opnieuw te zien. “Het is bijzonder dat je elkaar eigenlijk niet kent maar elkaar toch verstaat omdat je dezelfde passie hebt.” Na afloop gaat de Volksdansgroep bekijken of ze deze dansen in hun vaste programma kunnen toevoegen. Jolanda: “Dansleidster Petra zal ons de dansen dan weer verder aanleren zodat we vaker Bosnische dansen kunnen uitvoeren.”

Maandagavond 2 oktober zal de Bosnische gastles van Efie Derksen te volgen zijn van 20.00 uur tot 22.30 uur in de dansstudio van Sport Balans in Culemborg. De toegang voor niet-leden is 10,00 euro. 

Meer informatie over deze gastles of over Volksdansgroep Oriënt in Culemborg? Mail dan naar info@volksdans-culemborg.nl

Fleur van Eeuwijk

Fleur van Eeuwijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Gelderlandfabriek versterkt organisatie en gaat volgende fase in Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Inwoners ontvangen button met afbeelding van de 'Engel van Culemborg' Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Thuiswedstrijd waterpolo jeugdteam in zwembad de Waterlinie Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Proeverijen van de wijnen uit BOB Rivierenland in december Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
PvdD wil algeheel verbod op het voeren van dieren in de openbare ruimte Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
'KEC connects' tijdens winterconcert Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Kerstfair in het oude stadhuis in Culemborg Nieuws 6 dec., 12:00
Afbeelding
Botsing op de N320 te Culemborg Nieuws 6 dec., 10:17