• Fredrike de Winter is de orkestleider van het Grijze Koppen Orkest.
• Fredrike de Winter is de orkestleider van het Grijze Koppen Orkest. Foto: Karin van der Kar

Frederike de Winter orkestleider van het Grijze Koppen Orkest

Nieuws 1.437 keer gelezen

CULEMBORG • Het Grijze Koppen Orkest is een landelijk project voor ouderen dat nu ook naar Culemborg komt. Iedere oudere kan meedoen.

Er wordt gezongen en muziek gemaakt op een laagdrempelig niveau. Deelnemers zijn enthousiast over de sfeer die vooral ongedwongen en geanimeerd is. Vaak ontstaat een band en groeit wederzijdse betrokkenheid.

Orkestleider

Fredrike de Winter, sinds anderhalf jaar woonachtig in Culemborg, is de orkestleider. Zij heeft meerdere Grijze Koppen Orkesten onder haar hoede gehad. “Het is bijzonder en heerlijk om mee te maken wat er in die orkesten met mensen gebeurt. Belangstellenden komen vaak voorzichtig binnen maar dat verandert snel: al gauw gaan de remmen los, de sfeer wordt ongedwongen en zelfverzekerd.”

Verbinding

“Samen zingen en musiceren schept verbinding. Er groeit onderling vertrouwen, deelnemers raken in elkaar geïnteresseerd en er ontstaan regelmatig vriendschappen. Dat verloopt binnen zo’n activiteit toch anders dan bij koffiebijeenkomsten. Daarom is dit orkest bij uitstek zo waardevol voor ouderen die zich soms eenzaam voelen.”

Vijf bijeenkomsten

Dit eerste Grijze Koppen Orkest in Culemborg kent vijf bijeenkomsten in oktober en november. Daarna volgt een feestelijk eindconcert met publiek. Er wordt gebruik gemaakt van uiterst eenvoudige muziekinstrumenten die door iedereen gehanteerd kunnen worden. Het zangrepertoire bestaat uit oudere liedjes die in een stoer, modern jasje zijn gestoken. Bijvoorbeeld nummers als ‘Que sera sera’, ‘Love me tender’, ‘Daar bij de waterkant’ of ‘Those were the days’. Soms wordt er in het Engels gezongen. 

Fort van de Verbeelding

Fedrike vertelt dat het concept voor het Grijze Koppen Orkest is ontwikkeld door de stichting ‘Fort van de Verbeelding’ en dateert van 2016. Zij was er één van de eerste orkestleiders. “Inmiddels zijn er op 26 plaatsen in Nederland orkesten actief of actief geweest. Daarnaast waren er megaoptredens, bijvoorbeeld in Tivoli, Utrecht in 2019 waar drie orkesten gelijktijdig optraden, aangevuld met leerlingen van een basisschool en een fanfareorkest. Aan het eind deed de volle zaal bezoekers ook nog mee.”

Het plan voor een Grijze Koppen Orkest in Culemborg dateert al van voor corona. Het werd bedacht en uitgewerkt door Fredrike en Sandra Rigter van ElkWelzijn. Er kwam subsidie van het Cultuurfonds Culemborg. ElkWelzijn faciliteert. Ook de Elisabeth hof is bij het project betrokken. Ouderencoaches van ElkWelzijn en medewerkers van de Elisabeth hof kunnen zo nodig ondersteuning geven.

Op hoog niveau in ensembles

Fredrike studeerde slagwerk aan het conservatorium in Utrecht. Jaren speelde ze op hoog niveau in ensembles voor hedendaagse klassieke muziek en kamermuziek. Vaak in combinatie met theater en dans. 

Ontroering en enthousiasme

Ze zegt: “Een fantastische tijd, avontuurlijk en uitdagend. Maar het ging toch schuren. Uiteindelijk miste ik soms wat voor mij essentieel is als je samen muziek maakt: de directe verbinding die kan ontstaan, de ontroering en het enthousiasme, het plezier dat daarbij past. Ik vond dat onder andere door voorstellingen te spelen voor kinderen en muziek te maken voor en met ouderen. Ik speel zelf dan op de accordeon of de marimba. Het is fantastisch als je hoort van deelnemers hoe waardevol dit project voor hen is.”

De bijeenkomsten

De bijeenkomsten zijn in Bonvie, Admiraalvlinderlaan 2, bij winkelcentrum Parijsch. Iedereen kan zich opgeven, zowel zelfstandig wonende ouderen als ouderen die in een zorg-omgeving verblijven. Ook vrijwilligers die willen meewerken bij de organisatie zijn welkom. En zeker ook mensen die een muziekinstrument spelen. Daarmee kan een begeleidingsbandje worden gevormd. Fredrike: “Met name deze grote gevarieerdheid aan mensen maakt de bijeenkomsten extra boeiend en dynamisch.”

Deelname

Er is plaats voor twintig tot dertig deelnemers. Deelname is gratis. Data: 13 en 20 oktober, 3, 10 en 17 november (vrijdag, telkens van 11.00 tot 12.00 uur). Het eindconcert is op zaterdag 18 november. Aanmelden bij Sandra Rigter, ElkWelzijn via 06-83 52 51 08 of srigter@elkwelzijn.nl. Tijdens de Seniorenbeurs op 7 oktober verzorgt Fredrike van 14.00 tot 14.30 uur een kennismakingsworkshop.

Frans Huber


Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Gelderlandfabriek versterkt organisatie en gaat volgende fase in Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Inwoners ontvangen button met afbeelding van de 'Engel van Culemborg' Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Thuiswedstrijd waterpolo jeugdteam in zwembad de Waterlinie Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Proeverijen van de wijnen uit BOB Rivierenland in december Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
PvdD wil algeheel verbod op het voeren van dieren in de openbare ruimte Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
'KEC connects' tijdens winterconcert Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Kerstfair in het oude stadhuis in Culemborg Nieuws 6 dec., 12:00
Afbeelding
Botsing op de N320 te Culemborg Nieuws 6 dec., 10:17