Afbeelding
Foto:

Gemeente Culemborg koopt locatie Carrier Commercial Refrigeration

Nieuws 2.465 keer gelezen

CULEMBORG • Carrier Refrigeration Benelux B.V. en de gemeente Culemborg hebben op 20 juni een overeenkomst gesloten voor de aankoop van de grond waarop het bedrijf is gevestigd, Beesdseweg 7 in Culemborg. 

De gemeente is daarmee eigenaar van de circa 2,7 hectare grond met daarop het kantoor en bedrijfspand. Met deze aankoop maakt de gemeente ruimte voor bedrijven, die in het Stationsgebied plaats moeten maken voor woningbouw. Dit brengt de bouw van grotendeels betaalbare woningen in dit gebied een stap dichterbij. Het is de tweede aankoop van een groot terrein in Pavijen. Eerder kocht de gemeente de bedrijfshallen van Gispen aan voor woningbouw.

Achtergrond

Carrier Commercial Refrigeration produceert, levert, installeert en onderhoudt oplossingen voor koelopslag. Dit doet ze met eigen lijnen van koelapparatuur voor de detailhandel in levensmiddelen en commerciële en industriële organisaties. 

Carrier Commercial Refrigeration blijft opereren vanuit de locatie aan de Beesdseweg. De gemeente en Carrier Commercial Refrigeration zijn overeengekomen dat het bedrijf de gebouwen na de verkoop deels terughuurt van de gemeente. Zodra Carrier Commercial Refrigeration een nieuwe locatie heeft, verhuizen de activiteiten van het bedrijf daarheen. Carrier Commercial Refrigeration heeft aangegeven in of op korte afstand van Culemborg gevestigd te blijven. Hierdoor blijft het kantoor goed bereikbaar.

Verhuiscarrousel

In mei 2022 stelde de raad het Transitie- en Transformatieplan (TTP) vast. Dit TTP is een plan dat beschrijft hoe, door het verplaatsen van bedrijven, op Pavijen I ruimte wordt gemaakt voor woningbouw. Het gebouw van Carrier Commercial Refrigeration valt buiten het plangebied voor woningbouw. De unieke aankoop van deze grond is dus niet bedoeld voor woningbouw zelf, maar voor bedrijven die moeten verplaatsen als gevolg van woningbouw op Pavijen I. 

De gemeente biedt bedrijven binnen het plangebied zo een kans zich buiten het plangebied te vestigen. Deze veranderingen brengen de komende jaren meerdere bedrijven op het bedrijventerrein in beweging. Deze ‘verhuiscarrousel’ maakt de weg vrij om woningen te bouwen binnen het plangebied.

Buitengewone kans

“Door de verkoop van de locatie aan de gemeente omarmt Carrier Commercial Refrigeration een nieuw en spannend hoofdstuk in de toekomst van het bedrijf, maar participeren we ook in de duurzame toekomst van Culemborg”, aldus Sophie Huijts-Statema, directeur Carrier Commercial Refrigeration.

Ook wethouder Monica Wichgers is blij met de nieuwe aankoop: “We hebben in Culemborg niet veel grond waarop we woningen kunnen bouwen. Nu hebben we een buitengewone kans gecreëerd om ondernemers uit het stationsgebied te steunen en een andere plek te bieden. We proberen het hen met deze aankoop zo makkelijk mogelijk te maken. Dit is de volgende stap naar de bouw van een nieuwe en prettige wijk.”


    

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Nog geen perspectief voor clubs na mogelijk schrappen oud-papierinzameling Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Grootschalige inzetoefening op het O.R.S. Lek en Linge Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Waterschap Rivierenland houdt Open Dag op zaterdag 14 oktober Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Het Platform Veilig Ondernemen (PVO) ontvangt ster als symbool en eerste erkenning samenwerking Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Oppositie Culemborg wil aanleg fietsstraat nog eens kritisch bekijken Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Nationale bloembollenweekend begint in Culemborg Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Pro Persona Connect en IrisZorg orgniseren een ondersteuningsgroep Nieuws gisteren
Afbeelding
Timpaan doneert 175.000 euro aan Hospice Nocturne Nieuws 27 sep., 10:22