Afbeelding
Foto: aangeleverd

LekArt Observatorium op Werk aan het Spoel

Nieuws 748 keer gelezen

CULEMBORG • LekArt de komende maanden met ‘Kunst op Noord’ zichtbaar op Werk aan het Spoel. Dat houdt in dat er op het terrein steeds voor een langere periode een kunstwerk in de buitenruimte zal staan of een expositie in het Atelier zal zijn. In mei is gestart met een Observatorium, ontworpen door kunstenaars Jan van Breugel en Eddy Becquart.

Vizier kijken
Jan en Eddy zullen niet alleen de uitvoerende kunstenaars zijn, maar begeleiden ook anderen met het verbeelden van wat zij zien door een beperkt vizier. In het observatorium zijn de kijkramen op verschillende hoogtes, waardoor verschillende delen van het landschap worden uitgelicht.

Voor de opstelling bij Werk aan het Spoel betekent dit dat het Observatorium uit twee delen bestaat: zowel op Noord als Zuid zijn vijf kijkpoorten geplaatst. 

Op Zuid is het Observatorium gericht op het agrarisch landschap met de kogelvanger. Op Noord geeft het Observatorium zicht op de Lek. “Door het ‘vizierkijken’ worden staanplaatsen laboratoria om anders in te zoemen op de ruimte. Licht, schaduw, beplanting, diepte en details raken zo weer aan het beginsel van verbeelden”, zeggen Jan en Eddy die dit al op meerdere plekken in de natuur tijdens diverse kunstmanifestaties hebben uitgevoerd.

Werkwijze
Het Observatorium blijft ongeveer 2,5 maand staan en ieder kan gebruik maken van de kijkpoorten in dit Observatorium en/of met een zelf samengestelde groep hier aan het werk gaan. Deelnemers nemn hun eigen vertrouwde materiaal (olie- of acrylverf, krijt, stift, balpen of potlood) mee en kiest een ‘poort’.

LekArt zorgt ervoor dat er een tijdelijke werkplank voor het materiaal in het Observatorium wordt bevestigd en dat er een voorbewerkte ondergrond om op te werken aanwezig is. De deelnemers schilderen of tekenen vanuit het ‘vizier’ van de poort. Dit kan men eenmalig doen, maar alle kijkpoorten uitproberen is volgens voorzitter Rosita Setz van LekArt een mooie uitdaging om te komen tot een eigen interpretatie van deze mooie omgeving. “En geheid dat er passanten komen kijken wat je aan het doen bent en deze interactie levert vast mooie gesprekken op.”

Meer informatie via https://www.lekart.nl/kunstenaars/agenda-lekart-observatorium/

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Grootschalige inzetoefening op het O.R.S. Lek en Linge Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Waterschap Rivierenland houdt Open Dag op zaterdag 14 oktober Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Het Platform Veilig Ondernemen (PVO) ontvangt ster als symbool en eerste erkenning samenwerking Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Oppositie Culemborg wil aanleg fietsstraat nog eens kritisch bekijken Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Nationale bloembollenweekend begint in Culemborg Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Pro Persona Connect en IrisZorg orgniseren een ondersteuningsgroep Nieuws gisteren
Afbeelding
Timpaan doneert 175.000 euro aan Hospice Nocturne Nieuws 27 sep., 10:22
Afbeelding
Open ochtend nieuwe locatie peuteropvang Harlekijn Nieuws 27 sep., 07:00