Afbeelding
Foto: 123RF.com

Culemborg gaat incontinentie- en luiermateriaal recyclen én wasbare luiers stimuleren

Nieuws 1.374 keer gelezen

CULEMBORG • Inwoners kunnen hun incontinentie en luiermateriaal vanaf 2024 apart inleveren in containers in de wijk. Daarna wordt dit incontinentie en luiermateriaal gerecycled en dat levert een mooie verbetering op voor het milieu. 

Tot nu toe werd het materiaal verbrand. Ook worden inwoners die te maken hebben met incontinentie of luiermateriaal door de recycling geholpen, omdat de kosten van de inzameling door alle inwoners wordt gedragen. Het voorstel van recyling kwam van D66 en heeft GroenLinks gesteund.

Hierbij heeft de gemeenteraad op donderdag 25 mei ingestemd met een voorstel van GroenLinks, PvdD en CU om wasbare luiers met een tegemoetkoming te stimuleren. Raadslid Audrey James legt uit: “Door wasbare luiers onder de aandacht te brengen en inwoners tegemoet te komen met eenmalig 50 euro, stimuleren we ook nog eens de meest milieuvriendelijke en aantrekkelijke optie voor de portemonnee.”

Ook regiogemeenten doen mee
Alle andere zeven gemeenten in de regio Rivierenland hebben inmiddels ook ingestemd met de aparte inzameling van incontinentie en luiermateriaal voor recycling. In de gemeenten Tiel, West Betuwe, Neder-Betuwe en Zaltbommel hebben ze het afgelopen jaar de proef al op de som genomen en is het inzamelen en recyclen goed bevallen. Dit heeft GroenLinks ook overtuigd om nu mee te willen doen.

Kwijtscheldingsregeling
De kosten voor de inzameling worden verspreid over alle huishoudens in een gemeente. Voor Culemborg komt dit neer op iets meer dan 4 euro per huishouden per jaar. Voor huishoudens met een laag inkomen is er een kwijtscheldingsregeling. James: “GroenLinks vindt deze kwijtscheldingsregeling heel belangrijk, want we staan voor een groene én sociale aanpak. Dit zorgt voor meer steun en draagvlak.”

Stimuleren wasbare luiers
GroenLinks heeft samen met de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie dus het aanvullende voorstel gedaan om het gebruik van wasbare luiers in Culemborg te stimuleren, door eenmalig 50 euro te verstrekken aan huishoudens die hiermee aan de slag gaan. Met goede voorlichting en promotie helpt dat inwoners en het milieu verder.

Wasbare luiers zijn volgens de indieners van de motie uiteindelijk goedkoper dan wegwerpluiers, en afval voorkomen is nog beter voor het milieu dan recyclen. Voor één kind scheelt dit zo’n 200 tot 600 euro afhankelijk van het merk. Voor een tweede kind loopt de besparing al op naar maximaal 900 euro. De subsidieregeling/tegemoetkoming zal volgens de motie per 1 januari 2024 ingaan.

Aangenomen
De motie van GL, PvdD en CU is met steun van D66 en PvdA aangenomen. James: “Het is mooi dat de Culemborgse gemeenteraad met ons voorstel heeft ingestemd. In andere gemeenten zoals Aalten en Heerenveen stimuleren ze op deze manier wasbare luiers al succesvol.”

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Ronald Schouten Nieuws 9 uur geleden
• Verdediger Stan de Heer van Focus'07 in actie.
Talent én plezier bij Spring Tournament bij Focus'07 Sport 13 uur geleden
• Kookclub klaar om samen aan tafel te gaan.
Onvergetelijke Kookclub opent deuren in Tiel Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Jouw bijdrage voor Koningsdag in Culemborg in Het Kontakt Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Vervelen? Niet tijdens de meivakantie! Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
De Fransche school organiseert vier avonden buitenbios Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Aanrijding op het Stationsplein in Culemborg 112 23 apr, 14:10
Bloesem.
Ouderen uit Culemborg beleven 44e Bloesemtocht Nieuws 23 apr, 12:00