Wijkcoaches Ahmed Bensaddik en Ineke Smit van ElkWelzijn begeleiden statushouders in het project "Leefomgeving ontdekken"
Wijkcoaches Ahmed Bensaddik en Ineke Smit van ElkWelzijn begeleiden statushouders in het project "Leefomgeving ontdekken" Foto: Milou Oomens

Statushouders wegwijs maken in Culemborg

Nieuws 1.467 keer gelezen

CULEMBORG • ElkWelzijn is op zoek naar vrijwilligers die nieuwkomers helpen om hun leefomgeving te ontdekken en mee te doen aan de samenleving.

Iemand die nieuw is in Nederland komt voor veel vragen te staan en moet van alles regelen. Statushouders in Culemborg moeten de weg leren vinden in onze stad. Hij of zij zal gebruik willen maken van de voorzieningen die er zijn, zoals sport- en cultuurorganisaties, buurtcentra, openbaar vervoer en nog veel meer. Ondersteuning is hier hard bij nodig. 

Het is volgens wijkcoaches Ahmed Bensaddik en Ineke Smit van ElkWelzijn hard nodig om statushouders te begeleiden. “Ze komen uit andere landen, zijn een andere cultuur gewend. Daarbij spreken ze vaak de Nederlandse taal niet. Bij ElkWelzijn hebben we oog voor die cultuurverschillen, helpen we bij een taalbarrière en zijn de brug naar reguliere welzijnsondersteuning. Met onze kennis kunnen we een hoop ongewenste situaties voorkomen en statushouders helpen om zelfredzaam te worden.”

Een nieuw bestaan opbouwen

De statushouders die Ahmed en Ineke via het project ‘Leefomgeving ontdekken’ begeleiden, hebben zich na 1 januari 2022 in Culemborg gevestigd. “Het zijn bijna allemaal hervestigers van 18 jaar of ouder. Zij worden door het UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie, geselecteerd om ergens een nieuw bestaan op te bouwen. Ze kunnen niet terugkeren naar eigen land en ook niet blijven in het land van opvang. Zij hoeven bij aankomst in Culemborg geen asielprocedure meer te doorlopen.”

Maatschappelijke begeleiding

De wijkcoaches van ElkWelzijn kijken wat er nodig is om een nieuwkomer zich snel thuis te laten voelen in Culemborg. Daar zoeken ze vervolgens een passende vrijwilliger bij. Ahmed: “De vrijwilliger neemt de statushouder mee op pad, ze gaan onder andere op bezoek bij vrijwilligersorganisaties, sport- en cultuurorganisaties, het Leerhuis, de bibliotheek. Daarnaast geeft de vrijwilliger uitleg over hoe dingen werken in Nederland, zoals het openbaar vervoer, afvalscheiding en verwachtingen van de buurt. En waar de statushouder verder behoefte aan heeft.”

Vrijwilligers doen geweldig werk

Nu de sluiting van de crisisnoodopvang aan de Bellweg in zicht komt, is dit een mooie manier om als vrijwilliger toch in contact te komen met mensen van andere culturen. In het project “Leefomgeving ontdekken” begeleid je een statushouder zo’n 1 tot 1,5 uur per week. De begeleiding kent geen vaste duur, meestal zijn ze na 1 tot 1,5 jaar in staat om eigen zaken te regelen. Het is vrijwilligerswerk dat veel voldoening geeft. “De ondersteuning van de vrijwilliger is zeer zichtbaar”, ervaart wijkcoach Ahmed. “Zij leren de statushouders Nederlands spreken, fietsen en helpen een sociaal netwerk op te bouwen. Ondanks dat het niet altijd makkelijk is vanwege de cultuurverschillen en taalbarrière. Gelukkig kan ik de vrijwilligers daarin goed ondersteunen zodat de communicatie soepel verloopt.”

Belangstellenden kunnen contact opnemen met Ahmed Bensaddik via 06-23 54 33 20 of abensaddik@elkwelzijn.nl of met Ineke Smit via 06-13 94 93 83 of ismit@elkwelzijn.nl



Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Wijkcoaches Ahmed Bensaddik en Ineke Smit van ElkWelzijn begeleiden statushouders in het project "Leefomgeving ontdekken"
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De winnaars van vorige editie wachten op hun opvolgers. Bouwdorp 2024 komt eraan!
Bouwdorp Culemborg 2024: laatste week van de zomervakantie Nieuws 11 uur geleden
Guitar Ray Nijenhuis
Blues in Gelderlandfabriek met Herbie Blues en Guitar Ray Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Voertuig te water aan de Lange Aventuurseweg in Culemborg 112 22 apr, 15:26
• Rayan Dahri ontwijkt een tackle tegen Hertha.
Focus'07 vervalt in herhaling en laat tegen Hertha weer kostbare punten liggen Sport 22 apr, 05:58
Afbeelding
Personenauto rijdt tegen boom aan op de Rommersteeg in Culemborg 112 20 apr, 15:20
• De Gang van Zaken speelde zich in Geldermalsen overtuigend naar de finale.
Wie wint Parel van de Betuwe 2024? Nieuws 19 apr, 17:38
Afbeelding
Open dag nieuwe pand Hospice Nocturne Overig 19 apr, 17:27
KEC meets Dance
Kunst Educatie Culemborg treedt op met Dance Art Studio Nieuws 19 apr, 12:00