• Jong en oud ontmoeten elkaar tijdens de repetities voor ‘Ik ben S.E.M 2’.
• Jong en oud ontmoeten elkaar tijdens de repetities voor ‘Ik ben S.E.M 2’. Foto: Richard Brusse

Leerlingen en oud-leerlingen Lek en Linge samen op de planken

Nieuws 940 keer gelezen

CULEMBORG • Oude tijden herleven op Lek en Linge Culemborg als 8 en 9 juni ‘Ik ben S.E.M. 2’ wordt gespeeld. Aan deze muziektheatervoorstelling werken niet alleen leerlingen mee, een deel van cast bestaat uit oud-leerlingen die tien jaar geleden in deel 1 waren te zien.

Ik ben S.E.M. 2 is een voorstelling die, evenals zijn voorganger uit 2013, gaat over het leven van de spelers: over huiswerk, cijfers, docenten en ouders, maar ook over schaamte, verliefdheid, dromen voor de toekomst, onzekerheid en hoop.

Zwangerschapsverlof

Het initiatief voor Ik ben S.E.M. 2 komt van theaterdocent Rik Weeting. Hij stond in 2013 ook aan de wieg van het eerste deel en pitchte bij de school met succes een vervolg op de productie van weleer. En dat niet alleen: hij keerde zelfs terug in zijn oude baan en staat, tijdelijk, weer voor de klas. “Ik was van 2009 tot 2020 bij Lek en Linge werkzaam als docent’’, legt hij uit. “Daarna ben ik bij SLO gaan werken, waar ik leerplannen kunst en cultuur ontwikkel voor het onderwijs. Maar ik wilde graag weer een theaterstuk maken. Het toeval wil dat deze periode de huidige dramadocent Marloes Veerkamp met zwangerschapsverlof is, zodat ik voor haar inval.”

Theaterwereld

Weeting werkte op Lek en Linge altijd al met leerlingen aan voorstellingen. “En dan het liefst iets wat we samen ontwikkelden. Ik ben Sem was de ultieme dramatiseervoorstelling. Het gaat over de leerling, wat die meemaakt en dat in het licht van wat elders in de wereld gebeurt. Toen al had ik het idee dat we dit vaker konden doen. En dat is nu werkelijkheid. Het mooie is dat de vijftien leerlingen die meespelen, ze zitten in het tweede en derde jaar, samenwerken met dertien leerlingen van tien jaar geleden. En daarvan is een aantal in de theaterwereld terecht gekomen.”

Confronterend

Neem Rico Coenen, nu 22 en werkzaam als docerend theatermaker in Zwolle. “Ik ben Sem heb ik destijds meegekregen van de zijlijn”, bekent hij. “Mijn oudere zus speelde mee. Maar toen ik het stuk als puber zag, wist ik meteen: dit gaat over mij, het is mijn belevingswereld. Ik voelde me echt gezien.” Nu is hij niet alleen als speler betrokken, net als zijn vroegere docent Weeting is hij invaller en staat hij twee dagen vóór de klas op zijn oude school. 

“Het lijkt soms echt of ik terug in de tijd stap en mezelf terug zie’’, vertelt hij. En over het stuk: “De wereld is veranderd, maar de verhalen die jongeren nu delen blijven hetzelfde als toen ik op school zat. Ik realiseer me nu dat ik destijds nog lang geen compleet beeld had. Ook over het onderwijs zelf. Dat is soms best confronterend.”

Beginnend docent

Rik Weeting over het werken met deze mix van leerlingen en oud-leerlingen: “Bij die oude groep zit een aantal aan wie ik in 2009 als beginnend docent in de brugklas mijn allereerste les gaf. Ik weet nog hoe retenerveus ik was. Het is echt te gek om nu met hen deze voorstelling te maken.”

Er zijn op 8 en 9 juni openbare voorstellingen van Ik ben S.E.M. 2, allebei vanaf 20.00 uur in de aula van de vwo-locatie aan Multatulilaan 6. Kaartjes kosten € 3,50 en zijn te reserveren via http://orsl.nl/ikbensem en verkrijgbaar bij de receptie.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Annet van den Oord (links) en Roger Klaassen (rechts) organiseren het 'Teken je eigen reisdagboek'.
Iets persoonlijks? Teken een eigen reisdagboek met Annet van den Oord en Roger Klaassen Nieuws gisteren
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Culemborg in gesprek Nieuws 17 apr, 21:17
Afbeelding
Hospice Nocturne voorzitter Frits Ton neemt na tien jaar afscheid Nieuws 17 apr, 15:00
• Archieffoto Minke Wijkmans.
Minke Wijkmans overleden: "Duurzaamheid zat haar in het bloed" Nieuws 17 apr, 12:00
• De deelnemende onderneemsters.
Naar hartenlust shoppen tijdens Ladies Night Culemborg Nieuws 17 apr, 11:00
• Arjan Pothuizen is de oprichter van Stichting Onderzoeksbureau Old Cold Cases Culemborg.
Arjan Pothuizen heeft een passie voor onopgeloste moorden Nieuws 17 apr, 07:00
• Overhandiging Groene Krokodil op de atletiekbaan van Statina, met v.l.n.r. Marco van Zandwijk, Bert van Oostrum en wethouder Mischa Peters.
CDA-enquête: 'Eén op de drie sportclubs loopt tegen de grenzen van hun kunnen aan.' Sport 16 apr, 22:59
Afbeelding
Botsing tussen twee auto's op de Erasmusweg/Rolweg in Culemborg 112 16 apr, 21:15