Zicht op Culemborg
Zicht op Culemborg Foto: Gemeente Culemborg

Stichting Stadsgidsen Culemborg start met de gratis stadswandelingen

Expositie-Lezing-Rondleiding 1.131 keer gelezen

CULEMBORG • De Stichting Stadsgidsen Culemborg start met de gratis stadswandelingen in het historisch centrum van Culemborg voor individuele deelnemers. 

Culemborg stad heeft mooie historische plekjes en leuke groene doorkijkjes. De gidsen laten de deelnemers die plaatsen graag zien en kunnen er veel over vertellen. 

Wandeling zaterdag 1 april

De wandeling begint op zaterdag 1 april om 11.00 uur op het voorplein van Het Weeshuis, Herenstraat 29. Rond 12.30 uur eindigt de rondleiding en kunnen de deelnemers zelf de stad en de omgeving gaan verkennen. 

Vooraf inschrijven

Met ingang van dit jaar is vooraf inschrijven noodzakelijk. Dit kan alleen per e-mail: stadsgidsculemborg@gmail.com. Vermeld naam, telefoonnummer en het aantal personen. Dit kan tot uiterlijk vrijdag 31 maart 17.00 uur. De e-mail wordt bevestigd. Er is plaats voor maximaal 36 deelnemers.

De Stichting

De Stichting Stadsgidsen Culemborg is een kleine groep van enthousiaste en deskundige mensen. Zij promoten de stad door het organiseren van stadswandelingen.

Zij verzorgen een aantal rondleidingen in Culemborg. De bekendste wandeling voert door een deel van de historische binnenstad binnen de voormalige wallen. Daarbij tonen zij de deelnemers de bezienswaardigheden en vertellen zij verhalen uit de geschiedenis van Culemborg. 

Buitenstadwandeling

Voor mensen die deze tocht al eens hebben meegemaakt en iets anders willen, is er de Buitenstadwandeling aan. Deze voert voor een deel door de oude binnenstad, maar ook door het gebied ten noorden van Culemborg zoals het Veerweggebied.

Architectuurwandeling

Een van de gidsen heeft de architectuurwandeling ontwikkeld. Deze wandeling neemt de deelnemers in ongeveer twee uur mee voor een wandeling door de oude stad. Bij deze wandeling staat de geschiedenis van de Culemborgse monumentenzorg centraal. Voor welke dilemma’s stond men, welke keuzes werden gemaakt en hoe waarderen we nu de vele restauraties die in de periode 1975 – 1990 plaatsvonden? Deze wandeling geeft een goed overzicht van de Nederlandse architectuurstijlen die in de stad rijkelijk aanwezig zijn.

Stolpersteinewandeling

Tenslotte is er de Stolpersteinewandeling. Deze voert langs de woningen waar de Joodse inwoners van Culemborg woonden, leefden en werkten. Op zondagmiddag 30 april vindt deze wandeling ook plaats voor voor individuele deelname.

Informatie

Raadpleeg voor nadere informatie, ook over betaalde rondleidingen, de website: http://stadsgidsenculemborg.weebly.com of bel 06-184 869 12.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Drie tips voor een geslaagd vrijgezellenfeestje voor mannen Ingezonden mededeling 26 mei, 13:07
Afbeelding
Culemborg gaat incontinentie- en luiermateriaal recyclen én wasbare luiers stimuleren Nieuws 26 mei, 12:03
Afbeelding
Beperkt parkeren op de markt tijdens uitvaartdiensten mogelijk gemaakt Nieuws 26 mei, 11:08
Afbeelding
Uitdaging voor jubilerend Pieter Aafjes om op hoogste muzikale niveau te blijven Algemeen 26 mei, 10:55
Afbeelding
KWC'ers klussen op camping in Zweden Nieuws 26 mei, 06:28
Afbeelding
Rockmusical ondanks weerstand in de Gelderlandfabriek Culemborg Cultuur 25 mei, 22:53
Afbeelding
Statushouders wegwijs maken in Culemborg Nieuws 25 mei, 15:49
Afbeelding
Wezen in en om het Weeshuis in Culemborg Nieuws 25 mei, 15:45