Logo culemborgsecourant.nl


De Betuwe en met name Culemborg kennen Dick als de stoere blues rocker die met zijn kompaan gitarist Jan Palthe met de ‘Good old boys’ en de ‘Dirty White boys’ menige zalen plat speelden.
De Betuwe en met name Culemborg kennen Dick als de stoere blues rocker die met zijn kompaan gitarist Jan Palthe met de ‘Good old boys’ en de ‘Dirty White boys’ menige zalen plat speelden. (Foto: )

Van heavy rocker Dick naar Diana

  Cultuur

'Ik was als man vaak een ramp voor mijn omgeving '

Jan Woldberg

Een opmerkelijk verhaal van heavy rocker Dick Stam, die er op latere leeftijd achter kwam dat hij in het verkeerde lichaam zit. Bij het binnenkomen van de woning wurm ik mij in de gang langs een torenhoge bas-installatie en de huiskamer lijkt met overal cd's veel op de Tielse platenzaak van Theo Jansen.

Herwijnen - In de kamer werkt een vriendin gedreven met penseel aan de juiste make-up voor de foto van de transformatie van Dick naar Diana Stam. Als Diana vervolgens een pruik op zet is de transformatie compleet en is zij klaar voor haar opzienbarende verhaal.

De Betuwe en met name Culemborg kennen Dick als de stoere blues rocker die met zijn kompaan gitarist Jan Palthe met de ‘Good old boys’ en de ‘Dirty White boys’ menige zalen plat speelden. De band maakte ruige blues rock met een gouden mix waarbij het tandem Stam (zang en bas) en de onnavolgbare Jan Palthe op gitaar de show stalen. Stam showde nog even de cd's waar op hij met voldoening terugblikt op de tijd waar hij als heavy rocker nog heel gewoon was.

'Er klopte iets niet'

Stam: “In die tijd was ik rocker met behoud van uitkering en de muziek was mijn passie, maar ik had steeds het gevoel dat er iets niet klopte bij mij. Dat uitte zich vaak in onhebbelijk gedrag, ik was in die tijd een klootzak. Twintig jaar geleden kwam bij mij het idee op om af en toe vrouwenkleren aan te trekken en ik realiseerde me dat ik dan een ander, aardiger mens werd. Toen werd de kiem gelegd voor Diana die zich nu ontwikkelt”, vertelt hij.

'Psychiater was belangrijk'

“Ik kwam er steeds meer achter dat ik in een verkeerd lichaam zat en heb hulp gezocht bij een psychiater van het VU. Tijdens die gesprekken werd het mij steeds meer duidelijker dat mijn irritante gedrag daar mee te maken had. Hoewel ik toen al wist dat Diana op de loer lag wilde ik rocken en was het niet handig om als transgender met een rokje op een heavy metal podium te gaan staan.” Stam denkt nog na over verdere lichamelijk aanpassingen, maar dat wil hij niet ten koste van allerlei ongemakken.

'Seks en drugs normaal'

“In mijn ruige tijd als tourmanager van grote bands zoals ‘Wishbone Ash’, ‘Uriaha Heep’ en grote Metal acts heb ik alles gedaan wat god verboden heeft. Drank, drugs en seks waren in die tijd heel normaal. Ik heb met veel dames het bed gedeeld maar daar ging het altijd alleen om de lust. De onvoorwaardelijke liefde hoop ik als Diana ooit nog een keer te vinden. Het kan zomaar zijn dat ik die bij het boodschappen doen bij de Spar in Herwijnen tegenkom.”

Echte vrienden

“Toen ik op Facebook liet weten dat ik Diana was geworden kreeg ik een stroom van reacties. Meestal positief, en die koester ik. Maar ook negatief en deze blok ik want dat waren uiteindelijk niet mijn echte vrienden. Het heeft mij verdriet gedaan dat een van mijn beste vrienden, waar ik maandelijks mee ging Chinezen, nooit meer iets van zich heeft laten horen.”

Een CD met Diana

"Onlangs heb ik tijdens een optreden met Sonny Hunt de basgitaar tijdens twee nummers nog even aangeraakt maar dat was toch echt het laatste liveoptreden in een rockband."

Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan, ze gaat binnenkort de studio in met gerenommeerde musici. “Op deze plaat zet ik alleen herkenbare covers met een link naar mijn transitie. Een van de nummers die er zeker op komt is Natuaral woman van Carol King.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden