Afbeelding
Foto: aangeleverd

Rockmusical ondanks weerstand in de Gelderlandfabriek Culemborg

Cultuur 2.448 keer gelezen

CULEMBORG • Stichting MAE brengt op zaterdag 3 en zondag 4 juni de coming-of-age rockmusical Bare: A Pop Opera naar de Gelderlandfabriek in Culemborg. 

In deze indrukwekkende voorstelling waarin liefde, geloof, hoop en (homo)seksualiteit, maar ook onzekerheid en angst centraal staan, wordt een groep scholieren in hun laatste jaar op een katholieke kostschool gevolgd. Onder hen een homoseksueel koppel, wat hun liefde tot dusver verzweeg. 

Nu wil één jongen uit de kast komen, maar de ander absoluut niet. “Het behoeft geen uitleg dat religie en homoseksualiteit (nog) schurende onderwerpen in onze maatschappij zijn; dé reden dat wij dit stuk opvoeren”, zegt regisseur Melissa Zijsling. 

Omdat Culemborg een prachtige regenboogstad is zal burgemeester Gerdo van Grootheest ook aanwezig zijn bij de opening op zaterdag, evenals de organisatie Queeremborg en de Culemborgse schrijver Johan Verweij. Zij zijn nauw betrokken bij deze productie en dienen als adviseurs. Ook het Cultuurfonds Culemborg levert een bijdrage. 

Haat-comments
Sinds de lancering van de poster is de cast geconfronteerd met bakken aan haat-comments en zelfs een bedreiging met geweld. Marvin van der Horst, penningmeester van Stichting MAE: “Niet alleen deze (het is erg om te zeggen) te verwachten berichten als ‘Zondaars’, ‘Waarom moeten homo’s de kerk infiltreren? Omdat ze weten dat ze nooit Gods liefde zullen ontvangen?’, ‘Homoseksualiteit is een gruwel Gods’. Maar, onze poster werd ook gedeeld in het social media netwerk van religieuze, militante, rechtsextremistische hoeken, waarbij er werd opgeroepen om onze voorstellingen te verstoren met geweld. Nederland, 2023. Het is schokkend dat zelfs een kleine producent als wij daarmee te maken krijgen.”

Pro-actief
De politie is volgens Van der Horst zeer pro-actief bezig met de veiligheid van het evenement en de inlichtingendienst houdt de social media kanalen in de gaten. “Gelukkig hebben zowel wij als de inlichtingendienst sindsdien geen signalen meer ontvangen, maar het spreekt voor zich dat dit een grote shock is geweest voor onze cast en team (waarvan velen zelf queer en/of christelijk), en andere betrokkenen. Dit alles is voor ons juist het bewijs dat onze voorstelling Bare: A Pop Opera relevant en enorm belangrijk is.” Ondanks de pittige thematiek is Bare: A Pop Opera een zeer vermakelijke voorstelling - gespeeld door getalenteerde amateurs en professionals - die zorgt voor een lach en een traan.

Met deze musical hoopt Stichting MAE de haat om te zetten in positiviteit en steun voor de lhbtiq+ gemeenschap. De voorstellingen zijn op zaterdag 3 juni, 13:30 uur, zaterdag 3 juni, 19:30 uur, zondag 4 juni, 12:00 uur en zondag 4 juni, 17.00 uur. Kaarten via www.stichtingmae.nl

l

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto aan Culemborgse Hoefblad gaat in vlammen op, waarschijnlijk brandstichting 112 14 apr, 06:32
• Wethouder Mischa Peters reikt de medaille uit aan één van de G-sporters
Tientallen oorkondes uitgereikt tijdens succesvol Culemborgs Sportgala fotoreportage 13 apr, 08:33
Afbeelding
Culemborg inventariseert mogelijkheden tot ombuigingen Nieuws 12 apr, 22:38
Afbeelding
Lezing Historische Wegenatlas NL in Theater de Fransche School Nieuws 12 apr, 13:47
• 4 VWO bij Bakker Bart
Ontbijten en leren tegelijk? 4 VWO van O.R.S. Lek en Linge Culemborg doet het! Nieuws 12 apr, 13:33
• Eretentoonstelling ‘Levenskunst’ van Els Steendam in de Oud-Katholieke Kerk.
Eretentoonstelling 'Levenskunst' van Els Steendam in de Oud-Katholieke Kerk Nieuws 12 apr, 10:30
Benjamin Herman
Saxofonist Benjamin Herman in Gelderlandfabriek Nieuws 12 apr, 07:00
• Anthony Zielhorst bestudeert één van de partituren van Henk Badings.
Anthony Zielhorst: 'Muziek van Henk Badings is wel degelijk de moeite waard' Nieuws 11 apr, 13:26