• Tom van Kessel heeft een internationaal acteerdebuut te pakken in de Poolse film 'Filip'.
• Tom van Kessel heeft een internationaal acteerdebuut te pakken in de Poolse film 'Filip'. Foto: KVC
Film

Tom van Kessel schittert in Poolse film ‘Filip’: ‘Dit acteerdebuut is bijzonder’

Cultuur 666 keer gelezen

CULEMBORG • Van een toneelclub naar een internationaal acteerdebuut. Tom van Kessel schittert als Lucas in de Poolse film ‘Filip’.

De 28-jarige Tom van Kessel is geboren in Culemborg en acteert al vanaf zijn tiende. Na in verschillende films en series te hebben geacteerd, is het tijd voor een internationaal acteerdebuut. Hij wordt gevraagd voor de oorlogsfilm Filip waar Tom de rol van ober Lucas op zich neemt. “Dit acteerdebuut is bijzonder omdat ik nog nooit in een oorlogsfilm heb gespeeld én het is internationaal.”

Passie voor acteren
Gedurende zijn jeugd speelt Tom bij verschillende theaterclubs waaronder De Salamander in Culemborg. “Dit vond ik ontzettend leuk omdat ik steeds in de rol van iemand anders kon kruipen.” Als hij tien jaar is, ziet hij een oproep in de krant staan. “Ze zochten een acteur voor een film en dit leek mij wel wat. Helaas is dat nooit doorgegaan. Maar niet veel later kwam er een andere casting voor de kinderfilm Knetter.”

Als jonge jongen van twaalf speelt hij de rol van Koos in Knetter. “De film werd geregisseerd door Martin Koolhoven en ik speelde tussen bekende acteurs waaronder Carice van Houten. Er was zelfs een olifant! Dit was bijzonder en heeft veel indruk op me gemaakt.” In een maand tijd wordt de film gedraaid en wordt Tom meegenomen in het acteerproces. “Ik leerde van alles. De belangrijkste les die ik heb geleerd, is dat je veel van jezelf mee moet nemen in een rol om het geloofwaardig over te laten komen.”

Carrière opbouwen
Het acteren in een film spreekt Tom enorm aan. Hij besluit ermee door te gaan. “Natuurlijk was het gek om opeens in zo’n grotemensenwereld te komen. Maar het was ook heel leuk. Ik was totaal niet gespannen en heb er ontzettend veel mogen leren.” Na een opleiding tot acteur te hebben afgerond, speelt hij niet veel later in de film Dorsvloer vol Confetti. “Dit was een hele andere soort film. Het ging over opgroeien in een streng gereformeerd gezin op het platteland. Ondanks dat deze rol nieuw voor mij was, was het enorm uitdagend en een leuke ervaring.”

In de tussentijd speelt hij ook nog in verschillende series. Denk daarbij aan Spangas de Campus, Nieuwe Tijden en Flikken Maastricht. “In deze series heb ik allemaal hele diverse rollen mogen spelen. Dit vind ik denk ik het leukste aan acteren. Iedere dag is anders omdat ik verschillende projecten en rollen aanneem.” Doordat series vaak een meerjarig project zijn, heeft Tom veel kunnen acteren. “Dit was fijn omdat ik mijn rol zo helemaal eigen kon maken. Op die manier breng je een personage tot leven.”

Internationaal acteerdebuut
Na diverse acteerrollen in Nederland te hebben ingevuld, werd het tijd voor iets nieuws. “Het was mijn wens om ook internationaal aan de slag te gaan. Toen ik werd gevraagd of ik op casting wilde voor de Poolse film Filip, twijfelde ik geen moment.” In zijn woonkamer neemt Tom een online video-casting op. “Ik speelde een scène uit de film na en stuurde deze op. Ze waren enthousiast en ik mocht langskomen voor een gesprek.”

De film Filip is gebaseerd op het boek van Leopold Tyrmand. Het gaat over een Joodse man die in nazi-Duitsland woont en zijn afkomst weet te verbergen. Hij werkt in een exclusief hotel-restaurant en geniet van zijn leven. Tot de oorlog een bloederige tol begint te eisen en het de mensen dicht bij hem raakt. “In de film speel ik Lucas, een Nederlandse ober die werkt in het hotel en bevriend is met Filip. Dit is mijn eerste oorlogsfilm dus ik vond het wel spannend omdat het zo’n beladen onderwerp is.”

De internationale set vond Tom ontzettend leuk. “Ik was de enige Nederlander maar er waren veel Europese acteurs aanwezig. We werden al snel een hechte vriendengroep.” De film heeft Tom onlangs gezien. “Ik ben er heel trots op en kijk ernaar uit dat iedereen hem in Nederland ook kan zien.” En of deze internationale film naar meer smaakt? “Dat zeker! Ik hoop op nog meer internationale rollen in de toekomst.” Meer weten over Tom? Bekijk dan zijn Instagramaccount @tomvankessel.

Fleur van Eeuwijk

Fleur van Eeuwijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Culemborgse schoolband '6 Times a Charm' op Spotify Cultuur 23 mrt., 19:13
Afbeelding
Veilig praten over geldproblemen in 'Het Geldpraat café' Algemeen 23 mrt., 15:24
Afbeelding
'Voluit Leven' met mindfulness cursus start in Rivierenland Algemeen 23 mrt., 15:05
Afbeelding
Bekeravontuur voor Vriendenschaar-2 ten einde Sport 23 mrt., 12:24
Afbeelding
Inloopspreekuur FNV elke donderdagavond Algemeen 23 mrt., 11:29
Afbeelding
Sem vertelt in Gelderlandfabriek over zijn vorige leven als Britt Cultuur 23 mrt., 08:22
Afbeelding
GroenLinks/PvdD: 'Weg met wegwerpluiers, gebruik wasbare luiers' Algemeen 22 mrt., 18:24
Afbeelding
Agora Basics bakt appeltaarten voor bewoners Zorgcentrum Kulenborg Algemeen 22 mrt., 11:19